Türkiye

'Çocuklara çığlık atmaları öğretilmeli'

Çocuklara yönelik taciz ve cinayetler tartışılırken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, "Çocukların istemedikleri bir durum karşısında nasıl davranacaklarını bilmeleri gerekiyor" dedi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Çocuklara eğitim verilmeli

Kastrasyon gündemde

Cezalar artıyor

Bakan İslam, Mart ayından itibaren elektronik bileklik uygulamasını başlayacağını duyurdu. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

aile ve sosyal politikalar bakanı ayşenur islam, düzenlediği basın toplantısında, son günlerdeki çocuk cinayetleri başta olmak üzere bakanlığının alanındaki bazı konuları değerlendirdi. islam, ailelerin çocuklara çığlık atmayı öğretmeleri gerektiğini söyledi. islam, "çocuklara çığlık atmayı öğretmeleri gerekiyor. istemedikleri bir durumda karşılaştıklarında çığlık atması gerekiyor. çocukların bir yabancıyla karşılaştıklarında nasıl davranmaları gerektiğini bilmeleri gerekiyor. bir yabancının hangi taleplerine ve önerilerine nasıl tepki vermesi gerektiğini bilmeli çocuk. akran istismarına nasıl karşı koyacağını da bilmeli" diye konuştu. 

olaylar vuku bulmadan önce tedbir almanın önemine değinen bakan islam, son zamanlarda çocuklara karşı işlenen suçlarda yeniden artış eğiliminin ortaya çıktığına işaret etti. çocukları ve aileleri bu tür şiddet olaylarına, taciz ve saldırılara karşı bilinçlendirmenin önemli olduğunu anlatan islam, bunu yaparken ülkede panik ortamı yaratmamak gerektiğini, sükûnet içinde çocukların korunması üzerine düşünmek gerektiğini söyledi.

islam, milli eğitim bakanlığı'nın müfredatı içerisinde kreşlerde, ana okullarında ve ilkokullarda bilinçlendirme programları düzenlendiğini, bunların daha da yaygınlaştırılması gerektiğini aktardı.

medyanın, ailelerin ve çocukların bilinçlendirilmesi konusunda yardımı olabileceğini düşündüğünü dile getiren islam, "meb müfredatında derslerin konuların daha da yaygınlaştırılması ve çocuklara birtakım temel eğitimlerin verilmesi gerekiyor. temel eğitimlerin ana noktasının çocukların kişisel güvenliklerinin kendilerinin sağlamasını kolaylaştırmak ve hazırlamak olacak" dedi.

'koşulsuz sevgi şart'

bütün ailelerin çocuklara koşulsuz sevgi göstermesinin önemine değinen islam şunları söyledi:

"şefkat duygusuyla bir yabancının peşine takılmaktan çocuklarımızı korumamız gerekiyor. çocuklarımızın tüm sorunlarıyla ilgilenmemiz gerekiyor. çözebilme ihtimalimiz olsa da, olmasa da. bu ilgiyi çocuklara göstermemiz gerekiyor. çocuklarımızı evin dışına yönlendirmememiz gerekiyor. çocuklarımızın arkadaşlarını tanımamız gerekiyor. kimlerle muhatap, kimlerle bütün gününü geçiriyor. bu arkadaşların aileleri nasıl insanlar? bir de çocuklarımızın internetten kurdukları arkadaşlıklara, internette gezindikleri mecralara hakim olmamız gerekiyor."

yasal düzenleme için çalışılıyor

milli eğitim bakanlığı ve içişleri bakanlığı’yla da ortak çalıştıklarını söyleyen islam, cinsel saldırı ve cinsel istismar suçlarıyla ilgili kanun maddelerini yeniden düzenleyen bir tasarının gündemde olduğunu söyledi. 

adalet bakanı ve başbakan ile görüştüklerini belirten islam şunları söyledi:

''cinsel saldırı ve cinsel istismar suçlarıyla ilgili kanun maddelerini yeniden düzenleyen bir tasarı. daha önce tbmm'de kanun teklifi olarak arkadaşlarımız tarafından uzun süre çalışılmış bir konuydu. adalet bakanlığı geçtiğimiz dönemde bunu kabullendi. bu teklifi kendi gündemine aldı. bir kanun tasarısı taslağı haline getirdi. şimdi biz bu taslağın meclis gündemine inmesi için kararlılık gösteriyoruz. önümüzdeki haftalarda gündeme alınacağını düşünüyoruz.''

kastrasyon gündemde

aile ve sosyal politikalar bakanı ayşenur islam, cinsel saldırı ve cinsel istismar suçlarıyla ilgili düzenlemeler içeren kanun tasarısına ilişkin, ''cinsel suç işleyen failin gerekirse tedavi edilmesini gündeme getiriyor. kastrasyon (kısırlaştırma) denilen madde bu. ama bu bir ceza uygulaması değil, bir tedavi uygulaması. eğer fail hasta olduğu için bu eylemi uyguluyorsa tedavi edilmesi gerekir. yasa bunu düzenliyor'' dedi.

'zorla evlendirme de suç'

yasanın evlenme yaşına gelmiş olduğu kabul edilen insanların zorla evlendirilmesinin de suç olacağını öngördüğünü belirten islam şunları söyledi:

''buradan şunu kastediyoruz: bizim yasalarımıza göre 17 yaşını bitirmiş, 18 yaşından gün almış çocuklar reşit sayılır ve kendi başlarına evlenme kararı alabilirler. ama bazı özel durumlarda bu yaş sınırı 16'ya, 17'ye inebiliyor biliyorsunuz. bu özel durumlar dolayısıyla 16, 17 yaşındaki çocukların da evlenme yaşına gelmiş olabileceği kabul edilebiliyor. bu tür durumlarda çocukların kendilerine karşı suç işlemiş kişilerle zorla evlendirilmesi gündeme gelebiliyor. sanırım hatırladınız bu tür olayları. işte bu zorla evlendirilmelerin de suç kapsamına alınması yasada yine bir madde olarak düzenleniyor."

'cezalar şiddetlendiriliyor'

veli, vasi, koruyucu ve akrabaların çocuklara karşı işlediği cinsel suçlarda mevcut yasalarda yarı oranında artırımın söz konusu olduğunu ifade eden islam, ''ama yeni düzenlemeyle bu cezalar son derece şiddetlendiriliyor. koruma altında, kendi koruması altında veya kendi vesayeti altında veya kendi evinde yaşayan çocuklara karşı cinsel suç işleyen kişilerin, faillerin ceza oranları daha şiddetli bir biçimde artırılıyor'' diye konuştu.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;