Ortadoğu

Dalga dalga film öfkesi

Batı karşıtı şiddetli gösterilere dönüşen isyan Sudan'dan Avustralya'ya kadar 31 ülkeye yayıldı, gösterilerde en az 12 kişi öldü.

Haberin Öne Çıkanları

ABD'en takviye

Diplomatlar güvende

Ölüm çağrısı

Tunus'taki ABD Büyükelçiliği ateşe verildi, polis olaylar bastırmak için zaman zaman ateş açtı. [Reuters]

abd'de çekilen ve islam peygamberi hz. muhammed’i hedef alan 'müslümanların masumiyeti' isimli filme islam coğrafyasında tepki yağdı. cuma namazı çıkışında pek çok ülkedeki gösteriler şiddete dönüştü, batı elçilikleri basıldı, göstericiler polisle çatıştı.

sudan’ın başkenti hartum’da toplanan beş binden fazla kişi almanya ve ingiltere büyükelçiliklerine saldırdı. polisin engel olamadığı öfkeli kalabalık almanya büyükelçiliğini girerek, binanın girişini ateşe verdi. 
 
saldırıda elçilik çalışanlarına zarar gelmezken, polis göz yaşartıcı gaz kullanarak kalabalığı uzaklaştırdı.ancak ara sokaklarda polisle çatışan göstericiler bu kez abd büyükelçiliğe yöneldi. binanın bulunduğu bölgeye yığılan saldırganlarla polis arasındaki çatışmalar burada da devam etti. sudan’daki olaylar üç kişinin ölümüne neden oldu.
 
abd yönetimi yaşananlar üzerine sudan’daki diplomatik personelin korunması için bu ülkeye takviye komando birliği gönderdi. 
 
tunus'ta iki ölü
 
cuma namazı sonrası gösterilerin şiddete dönüştü bir başka ülke ise tunus oldu. abd büyükelçiliğini hedef alan binlerce kişi, binanın giriş kapısını ve duvarları aşarak, bahçedeki ağaçları yaktı, ofislerin bulunduğu bölüme saldırdı. hızını alamayan göstericileri bir amerikan okuluna da talan etti. 
 
sokaklara taşan olaylarda polis, kalabalığı kontrol etmek için havaya ateş açtı. tazyikli su ve göz yaşartıcı gazın kullanıldığı olaylarda, en az iki kişi öldü, 100’den fazla kişi yaralandı.
 
el kaide 'öldürün' dedi
 
yemen’de perşembe günü başlayan protestolar devam etti. başkent sana’daki abd büyükelçiliği’ne saldıran göstericiler, polisle çatıştı. içişleri bakanlığı iki günde dört kişinin öldüğünü, 10'u güvenlik görevlisi 48 kişinin yaralandığını açıkladı. 
 
yemen’de güçlü olan el kaide örgütü, islam dinine hakaret eden filmden dolayı müslümanları, abd’li diplomatları öldürmeye ve elçilikleri yakmaya çağırdı.
 
mısır'da çatışma
 
protestoların ilk başladığı ülke olan mısır’da dört gündür süren gösteriler yatıştı. cuma günü abd büyükelçiliği’ne yürümek isteyen grup polis engeline takılmış, çatışmalar yaşanmıştı. bir kişi hayatını kaybettiği olaylar üzerine müslüman kardeşler örgütü, planladığı gösteriyi iptal etti.
 
mısır polisi tedbiri elden bırakmıyor. başkent kahire'de amerikan elçiliğine giden yollar tamamen kapatıldı
 
lübnan'ın kuzeydoğusundaki trablus kentinde de amerikan fast food markası olan kentucy fried chicken ve hardee’s restoranlarını ateşe verildi. polisle yaşanan çatışmalarda iki göstertici öldü, 18’i polis en az 43 kişi yaralandı.
 
londra ve sydney'de protesto
 
filme karşı gösteriler sadece islam ülkelerinde değil,  müslümanların yaşadığı batı ülkelerinde de ortaya çıktı. ingiltere'nin başkenti londra'da da yaklaşık 250 kişi abd büyükelçiliği önünde protesto gösterisi yaptı, olay yaşanmadı. 
 
avustralya’nın sydney kentinde toplanan yüzlerce kişi öfkelerini çevreye saldırarak gösterdi. polisle yaşanan çatışmada can kaybı meydana gelmedi. 
 
hindistan ve israil'de tepki
 
hindistan'ın keşmir bölgesinde binlerce kişinin katıldığı gösteride abd bayrağı yakıldı ve abd başkanı barack obama'ya 'terörist' denildi. keşmir'in önde gelen dini lideri, amerikalıların kenti hemen terketmesi çağrısında bulundu. yine hindistan’da  chennai kentindeki protesto gösterisine katılanlar da abd konsolosluğu'na taş atarak binadaki bazı camları kırdı ve obama'nın kuklasını yaktı.
 
israil'de de yaklaşık 40 kişi doğu kudüs'teki abd konsolosluğu'na doğru yürüyerek filmi protesto etti. göstericiler kendilerine ateş açan polise taş ve şişelerle karşılık verdi. göstericilerden dört kişi gözaltına alındı, kalabalığın konsolosluğa yaklaşmasına izin verilmedi. batı şeria'daki nablus kentinde de yaklaşık 200 kişinin katıldığı protesto gösterisinde abd karşıtı sloganlar atıldı.
 
diğer müslüman ülkeler
 
bahreyn'in başkenti manama'da cuma namazının ardından bir araya gelen yaklaşık 2 bin kişi abd ve israil bayrakları yaktı. bangladeş'in başkenti daka'da cuma namazı sonrası toplanan yaklaşık 5 bin kişi abd ve israil bayrakları yakarak, film yapımcısına ölüm çağrısında bulundu. polis grubun abd büyükelçiliği'ne yaklaşmasına izin vermedi.
 
afganistan'ın celalabad kentinde yaklaşık bin 500 gösterici ''abd'ye ölüm'' sloganı attı, cumhurbaşkanı hamid karzai'den abd ile ilişkileri kesmesini istedi.
 
iran'da da cuma namazının ardından bir araya gelen göstericiler, ''abd'ye ölüm, israil'e ölüm'' şeklinde slogan attı. göstericilerden bazıları abd ve israil bayrakları yaktı. israil devlet televizyonu benzer gösterilerin tahran dışındaki kentlerde de düzenlendiğini duyurdu.
 
pakistan'da da binlerce kişi cuma namazının ardından protesto gösterisi yaptı. olaysız sona eren gösterisi sırasında polisin, abd büyükleçiliği çevresinde yoğun günvenlik önlemi aldı. 
 
katar'ın başkenti doha'da abd büyükelçiliği yakınında toplanan yaklaşık bin kişi abd karşıtı slogan attı. göstericiler ülkedeki abd askeri varlığına son verilmesini istedi. 
 
türkiye’de ise, istanbul beyazıt meydanı'nda bir araya gelen yaklaşık 200 kişi kişi de filmi protesto etti.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;