Ortadoğu

Batı elçiliklerine film baskını

Hz. Muhammed'e hakaret eden videoya yönelik öfke Batı karşıtı gösterilere dönüştü. Sudan'da Almanya, Tunus'ta ise ABD Büyükelçiliği ateşe verildi.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Hedef elçilikler

Restorana saldırı

Lübnan'da can kaybı

Lübnan'da filme tepki gösteren kalabalık Amerikan restoranına saldırdı. [Reuters]

Film seslendirilmiş

protestolara neden olan film orijinal adı ‘çöl savaşçıları’ olan iki saatlik bir filmin kısaltılmış ve yeniden seslendirilmiş hali. internete 1 temmuz’da yüklenmiş olan 14 dakikalık video ‘müslümanların masumiyeti’ adıyla tanıtılıyor. dublajlı videoda oyuncuların islam peygamberini kast ederek ‘muhammed’ dedikleri sırada ya ağızları gözükmüyor, ya da dudak hareketleri uyuşmuyor. oyuncular filmin orijinalinde islam'ı aşağılayan ifadeler olmadığını savunuyor.

abd'de çekilen 'müslümanların masumiyeti' isimli filme yönelik tepkilerin önü alınamıyor. videonun hz. muhammed ile ‘dalga geçtiğini’ ve islam’a hakaret ettiğini düşünen orta doğu ve kuzey afrika'daki müslüman halk protesto gösterileri düzenliyor.

cuma namazı çıkışında, başta sudan, tunus ve lübnan olmak üzere pek çok ülkedeki öfkeli müslümanların gösterileri batı karşıtı eylemelre dönüştü. sudan'da almanya ve ingiliz büyükelçilikleri, tunus'ta ise abd büyükelçiliği basıldı. lübnan'daki gösterilerde bir kişi hayatını kaybetti.

sudan'da başkent hartum'da toplanan 5 binden fazla gösterici alman ve ingiliz elçiliklerine saldırdı. islam'ı hedef alan filme tepkilerini dile getiren protestocular yan yana olan elçilik binalarını taşa yağmuruna tuttu.

giriş kapılarına yüklenen öfkeli kalabalığa polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti. ancak polisin çabası yeterli olmadı, öfkeli kalabalık kapıları ve duvarları aşarak elçilik bahçesine girdi. çevreye saldıran göstericiler binayı ateşe verdi. giriş kapsının önünü saran alevler daha sonra binaya yayılmadan söndürüldü. 

abd elçiliğine yürüdüler

bölgeye gelen takviye ekiplerle göstericiler dağıtıldı, ancak gerilim sona ermedi. bu kez abd büyükelçiliği'ne doğru yürüyüşe geçen göstericiler, binaya doğru açılan sokaklara ve caddelere barikat kurmak istedi. polis kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. göstericiler de polise taş ve sopalarla karşılık verirken hartum sokaklarında olaylar halen devam ediyor.

al jazeera hartum muhabiri harriet martin, abd elçiliği önünde polis önleminin artırıldığını söyledi.

tunus'ta polis ateş açtı

tunus'ta öfkeli kalabalık abd büyükelçiliği'nin giriş kapısına yığıldı. duvarları ve kapıyı aşan göstericiler, binanın bahçesindeki ağaçları ateşe verdi, çevreye saldırarak binanın camlarını kırdı. 

amerikan bayrağını indiren kalabalığı kontrol etmekte zorlanan tunus polisi, havaya uyarı ateşi açarak saldırganları dağıtmaya çalıştı. polisin plastik mermiye de başvurduğu gelen bilgiler arasında.

irak, malezya ve bangladeş’te de filme karşı protesto gösterileri düzenlendi.

almanya ve ingiltere'den açıklama

almaya dışişleri bakanı guido westerwelle said elçilik çalışanlarına 'şimdilik' bir zarar gelmediğini açıkladı. westerwelle ayrıca sudan'ın berlin büyükelçisi'ne, hartum hükümetinin diplomatik misyonları korumakla sorumlu olduğunu hatırlattığını bildirdi.

ingiltere dışişleri bakanlığı da diplomatik personelden yaralanan olmadığını duyururken, olayların endişeyle takip edildiğini açıkladı.

lübnan'da can kaybı

lübnan'nın trablus kentindeki müslümanların fime yönelik tepkileri, papa 16'ıncı benedict'in bu ülkeyi ziyaretiyle daha da arttı. yüzlerce gösterici bir amerikan markası olan kentucy fried chicken restoranın ateşe verdi. gösteri de hem abd hem de papa karşıtı sloganlar atıldı. emniyet kaynakalrı, polisin göstericilere müdahale etmesi üzerine yaşanan çatışmada iki kişinin öldüğü, en az 25 kişinin yaralandığını bildirdi.

israil'in kudüs kentinde mescid-i aksa'nın avlusunda onbinlerce filistinli filmi protesto etti. gösteride filmi kınayan sloganlar atılırken israil polisi, mescid-i aksa'nın etrafında güvenlik kordonu oluşturdu.

ellerinde "anam babam sana feda olsun ya resulallah" yazılı pankartlar taşıyan göstericilerin, abd konsolosluğu'na yürümek istemesi üzerine, göstericilerle israil polisi arasında arbede yaşandı.

afganistan'ın doğusundaki celalabad'da düzenlenen protesto gösterisine katılanlar yüzlerce kişi ise "abd'ye ölüm" diye sloganları attı. afganlılar kabil hükümetinin washington'la ilişkilerini kesmesini istedi.

Halk sokakta

pakistan'da da cuma namazı sonrası öfke vardı. islamabad'daki abd büyükelçiliği'ne doğru yürüyüşe geçen yüzlerce kişiye polis güçlükle engel oldu.

yemen'de bir ölü
 
yemen’in başkenti sana’daki abd büyükelçiliği önünde perşembe günü  polis ve göstericiler arasında gün boyu devam eden çatışmada bir kişi hayatını kaybetti, 15 kişi ise yaralandı.
 
görgü tanıklarının aktardıklarına göre, gösteriler sırasında protestocular elçilik binasının önündeki abd bayrağının indirerek ateşe verdi. olay sırasında diplomatlara ait araçlara zarar verilirken, güvenlik güçleri göstericilere tazyikli su ile müdahale etti ve zaman zaman ateş açtı.
 
mısır’da gün boyu devam eden protesto gösterilerinde ise 224 kişi yaralandı.

protestoları tetikleyen ilk eylem, libya’da salı günü abd büyükelçiliği’ne karşı düzenlenmişti. başkent bingazi’deki elçiliğe düzenlenen saldırıda abd büyükelçisi ve üç elçilik çalışanı hayatını kaybetmişti. libyali yetkililer saldırı ile ilgili dört kişinin göz altına alındığını açıkladı.

iran’da ise filmi protesto eden yüzlerce kişi sokağa döküldü. ellerinde pankartlar taşıyan ve abd karşıtı slogan atan yaklaşık 500 kişi başkenti tahran’da yürüdü.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;