IŞİD

Dışişleri'nden Irak için yeni uyarı

Dışişleri Bakanlığı Irak'taki Türk vatandaşları için yeni bir uyarı yayınladı. Duyuru, bazı bölgelerde 'güvenlik sorununun daha da büyüyebileceğine' dikkat çekiyor. Özellikle Musul, Bağdat ve Kerkük'ün en hızlı şekilde terk edilmesi uyarısı yapıldı.

osmanajt dışişleri bina main
Dışişleri Bakanlığı'nda Irak'taki gelişmelerle ilgili bir kriz masası oluşturuldu. [Fotoğraf: Osman Baytürk AJT]

dışişleri bakanlığı’ndan13 haziran cuma günü irak için yeni seyahat ve güvenlik uyarısı geldi. açıklamada, irak’taki güvenlik tehdidinin bölgesel olarak farklılık gösterebileceğine dikkat çekildi ve vilayet isimleri verildi. ‘güvenlik durumunun daha da bozulması ihtimali dikkate alınarak en ihtiyatlı hareket tarzının benimsenmesi önerilmektedir’ denilerek, irak’taki durumun daha da kötüleşeceği uyarısı yapıldı.

açıklamada öncelikle musul, kerkük, bağdat, selahaddin, diyala ve anbar’da bulunan türk vatandaşlarının bölgeyi en kısa sürede terk etmeleri istendi.

geri çekilen uyarı

bakanlık 12 haziran perşembe akşamı da bir uyarı yayınlamış ancak ‘yanlış anlaşılmalara yol açabileceği’ sebebiyle açıklama geri çekilmişti. geri çekilen uyarıda  “irak’ta bulunan vatandaşlarımızın en kısa sürede bölgeden ayrılmaları ve bölgeye seyahat etmekten kaçınmaları uygun olacaktır” deniliyordu ancak tehlikeli olabilecek bölgelerin isimleri sayılmıyordu.

dışişleri bakanlığı, irak’taki türk vatandaşlarının güvenli bir şekilde ülkeden çıkması için türk hava yolları'nın uçuşlarını arttırmaya ve güvenli güzergâhlar belirlemeye çalışıyor. ancak uçak seferlerinin artması için irak merkezi hükümetinin de onayı gerekiyor.

dışişleri'nde koordinasyon toplantısı yapılacak

vatandaşların güvenli yollardan nasıl irak dışına çıkarılması gerektiğinin de görüşüleceği bir koordinasyon toplantısı 14 haziran cuma günü saat 16.00’da dışişleri bakanlığı’nda yapılacak. toplantıya mit müsteşarı hakan fidan, enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız, ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanı lütfi elvan, ekonomi bakanı nihat zeybekçi ve gümrük bakanlığı’ndan yetkililer katılacak.

bu toplantının öncesinde konutunda yürüttüğü telefon trafiğine ara vererek dışişleri bakanlığı’na gelen davutoğlu, bakanlıkta iç koordinasyon toplantısı düzenledi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;