Türkiye

Diyarbakır'daki mahkemeden eşbaşkanlık kararı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde uygulanan 'eşbaşkanlık' sisteminin hukuka aykırı olduğunu ifade eden Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi, yönetmeliğin yürütmesini durdurma kararı aldı.

Konular: Türkiye, HDP
HDP'nin 2014 yerel seçimlerinde kazandığı tek büyükşehir belediyesi olan Diyarbakır'da eşbaşkanlığı Gültan Kışanak ve Fırat Anlı yürütüyor. [AA]

diyarbakır 1. idare mahkemesi, diyarbakır büyükşehir belediyesi'nin ‘eşbaşkanlık’ uygulamasının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. mahkeme, eşbaşkan sıfatıyla yapılan işlemlerin de geçersiz olacağını ifade etti.

belediye meclisi'nin ‘eşbaşkanlar çalışma yönetmeliği’ adlı kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması yönünde diyarbakır valiliği tarafından yapılan başvuru üzerine, mahkeme yönetmeliği inceledi.

kararda, usule uygun seçilmiş belediye başkanına verilen yetkileri bir başka şahıs ile paylaşmasını öngören bu yönetmeliğin, belediye başkanını yetkilerini kullanmada işlevsiz kıldığı vurgulandı.

‘eşbaşkanlık’ uygulamasının yalnızca siyasi partiler kanunu’nda var olduğunu belirten mahkeme, yönetmeliğin hukuka aykırı olduğunu açıkladı. eşbaşkanın yapacağı işlemlerin usulsüz ve geçersiz olacağını söyleyen mahkeme, idari işleyişte ileride telafisi mümkün olmayan zararlar ortaya çıkacağı için yönetmeliğin yürütmesini durdurdu.

diyarbakır 3. idare mahkemesi de bir süre önce yedi ilçenin belediyesinde ‘eşbaşkanlık’ uygulamasıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararları vermişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;