Türkiye

Dokunulmazlık restleşmesi

CHP lideri Kılıçdaroğlu, AK Parti’nin dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin teklifine “evet” diyeceklerini açıkladı. Eğer gizli oylamada CHP’li vekiller bu yönde oy kullanırsa dokunulmazlıkların en erken Mayıs ortasında en geç Haziran ayında kalkması bekleniyor.

Konular: AKP, CHP
[Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

“teröre destek verdikleri” gerekçesiyle hdp’li milletvekillerine ilişkin başlayan dokunulmazlık tartışmasında süreç hızlanıyor. ak parti hazırladığı anayasa değişiklik teklifini türkiye büyük millet meclisi’ne sundu. başbakan davutoğlu  teklife son imzayı attıktan sonra partisinin grup toplantısında, "hesap vermekten korkanlar bakalım meclis'te teklifimize nasıl oy verecek. her şey ayan beyan ortaya çıkacak. kim dokunulmazlıklarının kalkmasından korkuyormuş kim korkmuyormuş, ortaya çıkacak" dedi.

başbakan bu sözleri söylediğinde dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin kapsamın daha geniş tutulmasını isteyen chp’nin komisyon ve genel kurul aşamasında teklife ilişkin ret oyu kullanması bekleniyordu. dolayısıyla teklif anayasa değişikliği için meclis’te gerekli olan 367 oy sayısını bulamayacak ve referanduma gidilecekti.

kılıçdaroğlu: 'evet' diyoruz

ancak sürpriz çıkış chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu’ndan geldi. 13 nisan çarşamba akşamı cnn türk’te yayınlanan tarafsız bölge programında konuşan chp genel başkanı, "dokunulmazlıkların kalkmasını istiyoruz. siyasetçi bedel öder. biz de bedel ödemekten korkmuyoruz. diyelim ki herhangi bir milletvekilinin yolsuzluk dosyası çıktı. bunu kapsamıyor. bağımsız olmayan yargı, yazarı hapse atıyor; biz de atılmayı göze aldık. biz dokunulmazlık zırhının ardına asla saklanmak istemiyoruz. bakanların da dokunulmazlıkları kalksın, mevcut ya da eski bakanlar hangisi olursa. hiç kimsenin olmayacak. başbakan dahil. eğer bunlar yürekliyse, bakanların da dokunulmazlığını kaldırıyoruz derler. anayasaya aykırı bir düzenleme geliyor. bunu biliyoruz ama buna 'evet' diyoruz. demokrasi için bir bedel ödenecekse öderiz. meclis başkanı'nın, meclis'e polisin girmesine izin vereceğini düşünmüyoruz" dedi.

chp oy verirse referanduma gerek kalmayacak

meclis’te ak parti’nin 317, chp’nin 133, mhp’nin 40, hdp’nin ise 59 milletvekili var. chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu’nun bu açıklamasıyla birlikte eğer chp’nin tutumu sonuna kadar değişmezse,  meclis genel kurulu’nda mhp’nin hangi yönde oy kullanacağına bakılmaksızın anayasa değişikliği için gerekli oy sayısına ulaşılıyor. ancak oylama gizli yapılacağı için milletvekillerinin nasıl tutum alacağına dair net bir ifade kullanmanın doğru olmadığı belirtiliyor. chp genel başkanı’nın dediği gibi eğer milletvekilleri de dokunulmazlıkların kaldırılması için kabul oyu verirse bu, düzenlemenin referanduma gerek kalmadan cumhurbaşkanı erdoğan’ın önüne gideceği anlamına geliyor.

bundan sonra sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin beklenti, ak parti’nin anayasa değişiklik teklifinin gelecek hafta tbmm anayasa komisyonu’nda ele alınacağı yönünde. bu süre içinde genel kurul’da ab ile yapılan anlaşmalara ilişkin yasal düzenlemeler görüşülecek. dokunulmazlık teklifinin genel kurul’a gelmesi beklenen en erken tarih ise mayıs başı olacak.

teklifin genel kurul’da kabul edilmesinin ardından dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda tutumu net  olan cumhurbaşkanı erdoğan’ın onayıyla birlikte anayasa değişikliği yürürlüğe girecek.

dokunulmazlıklar ne zaman kalkacak?

dokunulmazlıkların ne zaman kaldırılacağı konusunda belirleyici olan ise yürürlük maddesi olacak. anayasa değişikliğinin meclis’e sunulan halinde yasanın yayınlandığı zaman yürürlüğe gireceği belirtiliyor. ancak genel kurul aşamasında bu noktada bir değişiklik yapılıp süre uzatılabilir. şimdilik bu konuda net karar verilmedi ancak eğilim yürürlük maddesinin aynen korunması durumunda. madde aynen korunursa dokunulmazlıklar mayıs ortasında kaldırılabilecek. yürürlük tarihinin uzatılması durumunda ise en geç haziran ortasında dokunulmazlıkların kaldırılacağı ve milletvekillerinin yargılanmaya başlayacağı ifade ediliyor.

teklifin meclis genel kurulu’nda 367’nin altında oy alması durumunda ise referanduma gidilecek. bu durumda dokunulmazlıkların kaldırılması süreci uzayacak.

meclis'e 13 nisan günü ulaşan yeni fezlekeler ile birlikte dokunulmazlık dosyası sayısı 567'ye ulaştı. bu fezlekelerin büyük bölümü hdp'li milletvekillerine ait. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;