2014 Yerel seçim

Emniyet: ‘Arama kararı rutin’

Ankara Emniyet Müdürlüğü konut ve özel işyerlerinde arama yapılmasının sözkonusu olmadığını açıkladı. Emniyet mahkemelerden alınan önleme arama kararının uzun yıllardır yapılan bir uygulama olduğunu açıklasa da Ankara Barosu ve CHP kararın kaldırılmasını istedi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Ankara'da 6 ilçede arama kararı

Özel iş yerleri ve evler aranamayacak

CHP kararın kaldırılmasını isteyecek

ankara 10.sulh ceza mahkemesi 13-27 şubat tarihleri arasında polise 15 gün boyunca ankara'nın 6 ilçesinde arama yapma izni verdi.

talep ankara vali yardımcısı fahri aykırı'dan geldi. aykırı, 15 gün süreyle kişilerin üstleri ve araçları ile özel kağıtlarının ve eşyalarının "önleme" amacıyla aranabilmesi için gerekli izni istedi. bu izne gerekçe olarak da "milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması"nı gerekçe gösterdi.

mahkeme de yasalara uygun bulduğu bu talep için ankara emniyeti'nin de sunduğu belgelere dayanarak bu izni verdi.

ankara'nın yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı altırdağ, çankaya, keçiören, mamak, yenimahalle ve pursaklar ilçelerini kapsayan karar tepki çekti. 

emniyet açıklama yaptı

emniyet yazılı bir açıklamayla neden böyle bir talepte bulunulduğunu açıkladı. emniyet gerekçesini '30 mart yerel seçimleri öncesi terör örgütünün faaliyetleri ile ilgili bilgi ve ihbarlar' olarak belirtti. seçim propagandalarının güvenli ortamda yerine getirilmesi için arama kararının gerekli olduğunu kaydeden emniyet, bunun, uzun yıllardır yapılan rutin bir uygulama olduğunu açıkladı.

chp ve ankara barosu itiraz etti

mahkeme kararına göre konutta, yerleşim yerinde ve kamuya açık olmayan özel iş yerlerinde ve eklentilerinde önleme araması yapılamayacak. ancak ankara barosu ve chp'den karara iki ayrı itiraz geldi. 

ankara barosu ankara 10. sulh ceza mahkemesi'nin arama kararıyla "temel hak ve özgürlükleri ihlâl ettiğini" savundu. baro "telâfisi imkansız zararlara yol açacak kararın" kaldırılmasını istedi. 

chp de kararın türkiye’nin geldiği noktayı göstermesi açısından “ibret verici” olduğunu savundu, kaldırılması için bir üst mahkemeye başvuru yapacağını açıkladı.

gök, ankara'da yaşayan her yurttaşın "potansiyel suçlu ve şüpheli konumuna indirgendiğini" belirtti:

"kişi hürriyetlerinin olağanüstü hal ve sıkıyönetim dönemlerinden daha da ağır bir biçimde kısıtlanması sonucunu doğuracak bir karar verilmiştir."

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;