Kürt sorunu

F-16'lar köylüleri vurdu

Türk ordusunun Irak sınırında düzenlediği hava saldırısında 35 kişi öldü. TSK, operasyonun PKK'ya yönelik olduğunu açıkladı. AKP'li Hüseyin Çelik, "Hata varsa gereği yapılır" dedi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Aramalar başladı

BDP'liler bölgede

19 kişinin kimliği belirlendi

türk ordusunun 28 aralık gecesi irak sınırında düzenlediği hava saldırısında 35 kişi öldü. ölenlerin tamamı, şırnak'ın uludere ilçesi ortasu köyü'nden. türk silahlı kuvvetleri saldırının pkk'ya yönelik olduğunu duyurdu. ancak bölgeden gelen açıklamalar ölenlerin sivil olduğu yönündeydi.

hükümet kanadından henüz açıklama yapılmazken, akp genel başkan yardımcısı hüseyin çelik, şırnak'ın ortasu köyü'nde tsk operasyonu sonucunda 35 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak, “örtbas edilmeyecek, gereği yapılacaktır” dedi.

hayatını kaybedenlerin çoğunun aynı aileden olduğunu ve sigara kaçakçılığıyla ilgileri olduğu bilgisine ulaştıklarını söyleyen çelik,  “üzücü bir olayla uyandık. ailelere başsağlığı diliyorum. kaçakçı olması bombalamayı gerektirmiyor. kesin ve net bilgilere soruşturma sonunda ulaşacağız.” ifadesini kullandı.

çelik, “burada varsa bir operasyon kazası vardır. bir yanlış varsa bir hukuk devletinde gereği yapılacaktır. ilk bilgilere göre bu kişilerin terörist değil, kaçakçı olduğu belirlendi. olay sınırın dışında olmuştur.” dedi.

olay sonrası gelen tepkilere de değinen çelik, “ajitasyona, tahrike gerek yoktur; bu kimseye yarar sağlamaz. yas ilan edebilirsiniz. demokratik bir çağrıdır. ama insanları şiddet için tahrik ederseniz, daha fazla insanın canının yanmasına yol açarsınız. daha sağduyuyla hareket etmek gerekiyor.” şeklinde konuştu.

genelkurmay: sınırda hareket tespit edildi

genelkurmay, hava bombardımanın bölgede terör örgütü mensupları olduğu yönündeki istihbaratın ardından düzenlendiğini açıkladı.

geçmişte pkk üyelerinin ağır silah ve cephanelerini sınır ötesinden yük hayvanlarıyla geçirmesinin hatırlatıldığı açıklamada, "28 aralık 2011 günü saat 18.39’da, irak sınırları içinde hududumuza doğru bir grubun hareket halinde olduğu insansız hava aracı görüntüleri ile tespit edilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

grubun pkk üyeleri tarafından sıkça kullanılan bir güzergahta hareket ettiğini vurgulayan genelkurmay, bu sebeple bölgenin savaş uçakları tarafından saat 21.37-22.24 arasında ateş altına alındığını bildirdi. genelkurmay,sınır hattındaki karakol ve askeri üs bölgelerine bir süredir saldırı istihbaratı alındığına da açıklamada yer verdi.

bölgenin pkk’ya ait sinat-haftanin kampları bölgesi olduğunu belirtilen açıklamada, olay hakkında idari ve adli incelemenin sürdüğü ifade edildi.

belediye başkanı: ölenler sivil

öte yandan olayın ardından al jazeera'ya konuşan uludere belediye başkanı fehmi yaman, 'olayda ölenlerin sivil olduğundan emin olduğunu' açıkladı.

söz konusu kişilerin uldere'ye bağlı üç köyde ikamet eden vatandaşlar olduğunu söyleyen yaman, "ihtiyaçlarını karşılamak için irak’a geçmişler dönüşte dönüşte yollarını kesmiş askerler. kestikleri için bunlar da biraz daha geride durmuşlar. bir araya toplandıkları zaman f-16'lar gelip bombalamış. hepsi sivildi." ifadesini kullandı.

hayatını kaybedenlerin cenazelerini almak üzere gelenler sınırdakı köylerin yakınında toplandı. [aa]

mazot ve şeker almak için sınırı geçtiler

ortasu köyü'nden naim enç, ucuz mazot ve şeker almak için irak sınırını geçen köylülerin geri dönerken bombalandığını söyledi. naim enç, "cenazeler paramparça olmuş ve yanmış. insanlarla birlikte katırlarda parçalanmış ve yanmış" dedi.

saldırının duyulmasıyla barış ve demokrasi partisi'nden (bdp) yetkililer ve belediye başkanları ortasu köyü'ne gitti.

cenazelerin çıkarılması için kepçeye ihtiyaç duyulduğunu aktaran bdp şırnak il başkanı baki sondak "köylüler sınırda erzak alıp sınırı geçerken bombardımana tutuluyorlar. kayalıklar arasında kalan cenazeler var. cenazelere ve yaralılara ulaşamıyoruz" diye konuştu.

bdp'li kaplan: bakanlara ulaşamadım

bdp şırnak il genel meclis başkanvekili ertan ediş ise, "cenazeler kömürleşmiş. kardan dolayı arabalar çıkamıyor, köylüler olay yerine yayan gidiyor. telefonlar çekmiyor. yaralının anlattığına göre savaş uçakları önce bombalamış. acı bir koku geldiğini, her tarafı alevlerin sardığını ve cenazelerin yandığını söyledi" ifadelerini kullandı.

fırat haber ajansı'na konuşan bdp şırnak milletvekili hasip kaplan, "içişleri ve adalet bakanı'nın telefonları hala kapalı. başbakan erdoğan ve diğer yetkilelirin istirahatte olduğu söylendi. kamu vicdanını olay yerine çağırıyoruz" açıklamasını yaptı.

demirtaş: tepkimizi arttıracağız

bdp genel başkanı selahattin demirtaş, irak sınırında yaşanan olayla ilgili olarak, ''halkımızla birlikte meydanlarda demokratik tepkilerimizi daha da yükselteceğiz'' dedi.

demirtaş, genel başkan yardımcısı gültan kışanak ile yaptığı ortak açıklamada, 'diyarbakır askeri havaalanı'ndan kalkan f-16 savaş uçaklarının, şırnak'ın uludere ilçesine bağlı ortasu köyü çevresine gerçekleştirdiği bombardımanda büyük çoğunluğunu 15-20 yaşlarındaki çocuk ve gençlerin oluşturduğu 35 sivilin' hayatını kaybettiğini belirtti.


gruba polis, tazyikli su ve göz yaşartıcı bomba kullanarak müdahale etti. [dha]

taksim'de gerginlik

bu arada, sınırda yaşanan olayın ardından bir grup taksim meydanı’nda protesto gösterisi düzenledi. konuyla ilgili açıklama yapmak üzere toplanan grup dağılım sırasında çevredeki işyeri ve otobüsleri taşladı.

gruba polis, tazyikli su ve göz yaşartıcı bomba kullanarak müdahale etti. göstericiler tarlabaşı bulvarından ara sokaklara dağıldı.

olaylar, aralarından bdp'li bazı milletvekilillerinin de bulunduğu grubun taksim'de açıklama yapmasının ardından, dağılım sırasında tarlabaşı bulvarı üzerinde meydana geldi.

taksim meydanı'nda toplanarak, tarlabaşı'ndaki bdp il başkanlığına doğru yürüyüşe geçen ve güzergahtaki iş yerlerine, otobüslere, otobüs duraklarına ve polis araçlarına taş atan grubun polisin müdahalesiyle dağıtılmasının ardından, ara sokaklarda aramalar yapıldı.

izinsiz gösteriye ilişkin gözaltına alınan dördü çocuk 36 kişi emniyete götürüldü.

şırnak'ın uludere ilçesi'ne bağlı ortasu köyü'nde çarşamba günü akşam saat 21.00 sularında savaş uçaklarının saldırısı gerçekleşti. f-16 uçaklarının irak sınırından geçerek köye dönenleri hedef alan bombardımanında 35 kişi hayatını kaybetmişti.

bombardımanda hayatını kaybedenlerden 31'inin kimliği belirlendi. sınırda bulunan cesetlerin çoğunun yanmış olduğu görülürken, karanlık ve kar nedeniyle birçok kişiye de ulaşılamadı. aramalar sabah günün ağarmasıyla birlikte yeniden başladı, kayalıkların altında başka yaralıların olabileceği sanılıyor.

saldırının ardından ortasu'ya çok sayıda ambulans sevk edilirken, araçlar kar yüzünden köye ulaşmakta güçlük çekti. yaralılardan bazıları şırnak devlet hastanesi'ne kaldırıldı.

olayla ilgili genelkurmay başkanlığı saat 11:45’te seksiz maddelik bir açıklama yaptı. türk silahlı kuvvetleri (tsk), bombalanan bölgede sivil yerleşim birimi bulunmadığını, sınır güzergahının pkk üyeleri tarafından eylem ve lojistik destek amacıyla kullanıldığı aktardı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;