Filistin

Fetih’ten ortak hükümet adımı

Filistin Yönetimi Başbakanı Rami Hamdallah, Hamas’la imzalanan ve ortak hükümet kurulmasını öngören anlaşmanın tamamlanması için istifa etmeye hazır olduğunu açıkladı.

Hamas ile Fetih arasında 23 Nisan'da uzlaşı hükümeti kurmak konusunda anlaşmaya varılmıştı. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

filistin haber ajansına (wafa) göre, başbakan rami hamdallah, mahmud abbas’a hamas'la yapılan anlaşmanın tamamlanması için istifa etmeye hazır olduğunu belirtti. hamdallah’ın istifa teklifi israil’in filistin'le barış görüşmelerini askıya almasından bir gün sonra geldi.

wafa’ya göre hamdallah, devlet başkanı mahmud abbas'a gönderdiği mesajda, "istifamı sunuyorum, hükümet ne zaman uygun görürseniz sizin elinizdedir"  ifadesini kullandı.

hamdallah, haziran 2013'te eski başbakan selam feyyad’ın yerine göreve gelmişti. üç haftadan daha kısa bir sürede istifa eden hamdallah’a eylül ayında abbas tarafından yeniden hükümeti kurma görevi verilmişti.

hamdallah’ın istifasını resmi olarak sunması halinde bunun devlet başkanı mahmud abbas tarafından onaylanması gerekiyor. ayrıca fetih ve hamas arasında ortak hükümetin kurulması için aynı adımın gazze’deki hamas yönetimi başbakanı ismail heniye tarafından da atılması gerekiyor.

uzlaşmanın çerçevesi

hamas ve fetih hareketi arasında hafta başında gazze'de başlayan görüşmelerden sonra taraflar 23 nisan 2014 çarşamba günü uzlaşı sağladıklarını ilan etti.

iki yönetim ortak hükümetin beş hafta içinde kurulması ve seçimlerin de altı ay içinde yapılmasını kararlaştırdı.

al jazeera’ye konuşan hamas politbüro başkan yardımcısı musa ebu marzuk, uzlaşma sürecinde çözüme bağlanması gereken konuların başında yeterlilik temeli üzerine kurulacak ortak ulusal bir hükümet ve bu hükümetin görev ile yetkilerinin ayrıntılı bir şekilde belirlenmesi olduğunu söyledi. 

ikinci dosyada ise filistin kurtuluş örgütü'nün (fkö) yeniden yapılandırılması ve görevlerinin belirlenmesi var. 

tarafların başkanlık ve parlamento seçimlerinin takvimini ve bu seçimlerin nasıl yapılacağına ilişkin detayları da belirlemeleri gerekiyor. 

yedi yıllık bölünmüşlük

taraflar arasındaki bölünmüşlük, 2007 yılında gazze şeriti’nde yaşanan çatışmalar ve hamas’ın kontrolü ele geçirmesiyle başladı.

taraflar daha önce 2011 yılında mısır’ın başkenti kahire’de, 2012 yılında ise katar'ın başkenti doha'da yapılan toplantılarda biraraya geldi, fakat görüşmelerden bir netice alınamadı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;