Ortadoğu

Filistin'de seçim anlaşması

El Fetih lideri Abbas ve Hamas lideri Meşal, Katar'da yapılan görüşmelerde parlamento ve başkanlık seçimlerinin bir an önce yapılması konusunda uzlaştı.

Konular: Filistin

Haberin Öne Çıkanları

'Olumlu geçti'

'Seçimler hemen yapılsın'

İsrail de konuşuldu

El Fetih sözcüsü Azzam El Ahmed, “Seçimlerin bir an önce yapılmasının önemi konusunda uzlaşıya vardık" diye konuştu. [Reuters]

Filistinli taraflar

filistin özerk yönetimi lideri mahmud abbas'ın başkanlığındaki el fetih, fkö şemsiyesi altında bulunan gruplar içindeki en büyük grup. hamas ise 1987'de şeyh ahmed yasin, abdülaziz el rantisi ve muhammed taha tarafından ilk filistin intifadası'nın başlangıcında mısır'daki müslüman kardeşler örgütünün filistin kanadı olarak kuruldu. 2005 seçimlerinde hamas oyların yüzde 33'ünü alırken, el fetih yüzde 56 oy aldı.

filistinli rakip gruplar hamas ve el fetih’in liderleri katar’ın başkenti doha’da bir araya geldi. el fetih’in yetkili isimlerinden birinin yaptığı açıklamaya göre taraflar başkanlık seçimlerinin ve parlamento seçimlerinin bir an önce yapılması konusunda anlaşmaya vardı. 

filistin yönetimi başkanı mahmud abbas ve hamas lideri halid meşal, geçici bir hükümetin kurulması, seçimlerin hazırlıkları ve bir uzlaşı anlaşması üzerine konuşmak için pazar günü bir araya geldi. 

el fetih sözcüsü azzam el ahmed, “seçimlerin bir an önce yapılmasının önemi konusunda ve seçimleri erteleyecek herhangi bir engelin ortadan kaldırılması konusunda uzlaşıya vardık” diye konuştu.

katar emiri şeyh hamad bin halife al tani’nin ev sahipliği yaptığı görüşmelerin olumlu geçtiğini söyleyen el ahmed, uzlaşı anlaşması ve bağımsızlardan oluşan bir geçici hükümet oluşturulması gibi temel konularda her iki taraf da anlaşmaya vardı” dedi.

israil konusu da görüşüldü

katar’ın resmi habr sitesi qna’ya göre taraflar israil ile askıya alınan barış görüşmelerini de değerlendirdi.

israil ve filistin yetkilileri ocak ayı başında, ürdün'ün başkenti amman’da bir araya gelerek müzakerelere zemin oluşturulması için görüşmüştü. 25 ocak’ta sona eren görüşmelerden somut bir sonuç elde edilememişti.

el fetih sözcüsü el ahmed daha önce yaptığı açıklamada pazar günkü görüşmelerde daha önce 2 şubat’ta yapılması planlanan ancak ertelelen tüm filistinli liderleri kahire’de bir araya getirecek bir toplantının da görüşüleceğini kaydetmişti.

karşılıklı suçlamalar

gazze’deki hamas hükümeti’nin lideri ve meşal’in siyasi rakibi ismail haniye ise körfez ülkeleri ziyareti kapsamında bu hafta başında katarda’ydı. şu anda bahreyn’de bulunan haniye’nin bir sonraki durağının ise iran olması bekleniyor. 

meşal, gazze şeridi’ni yöneten hamas’ın içindeki gerilimden dolayı bu yaz hamas’ın liderliği için haniye ile yarışmamaya karar vermişti. 

hamas ve el fetih arasında nisan 2011’de yapılan bir uzlaşı anlaşmaya göre bölgede mayıs ayında parlamento ve başkanlık seçimlerinin yapılması öngörülüyordu. ancak anlaşma birçok olay nedeniyle iptal oldu ve taraflar birçok kez konuyla ilgili görüşmeler yürüttü.

son olarak aralık ayında mısır'da yapılan görüşmelerde taraflar birçok konuda uzlaşıya varmış, ancak, bazı konularda yaşanan anlaşmazlıklar geri adım atılmasına neden olmuştu. el fetih, hareketin üç  yetkilisinin gazze şeridi’ne yapmak istediği ziyaretin reddedildiğini öne sürmüş, hamas ise el fetih'in israil ile anlaşmaya hamas ile anlaşmaktan daha hevesli olduğu suçlamasını yapmıştı. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;