Afrika

Güney Sudan'da kasaba baskını

Yiyecek, içecek ve ilaç sıkıntısı yaşanan Pibor kasabasında on binlerce kişi rakip aşiretin şiddetinden kendini korumak için gizleniyor.

Haberin Öne Çıkanları

50 bin kişi saklanıyor

Hala kasaba yakınındalar

Barış çağrısına ret

Güney Sudan’ın Pibor kasabasında on binlerce köylü çalıların arasında gizlenerek rakip aşiretin saldırılarından kaçmaya çalışıyor. [Reuters]

güney sudan’ın pibor kasabasında on binlerce köylü çalıların arasında gizlenerek birleşmiş milletler (bm) barış gücü askerlerinin ve hükümet güçlerinin aşiretler arası savaştan kendilerini kurtarmasını bekliyor.

jonglei eyaletindeki pibor kasabasına saldıran lou nuer aşiretinden yaklaşık 6 bin kişi murle aşiretinin üyelerine savaş ilan etmiş durumda. lou nuer, kendilerine ait büyük baş hayvanların murle aşireti üyelerince çalındığını iddia ediyor.

jonglei istihbarat bakanı isaac ajiba, lou nuer aşiretinin hala pibor kasabası yakınlarında olduğunu söyleyerek, murle’ler için tehlikenin devam ettiğini kaydetti. 

sınır tanımayan doktorlar örgütü’nin güney sudan başkanı parthesarathy rajendran’a göre, kasabada evler yakıldı ve yağmalandı, binlerce kişi yer değiştirerek evlerini terk etmek zorunda kaldı.  

yiyecek, su ve ilaç yok

sınır tanımayan doktorlar, bölgede hizmet veren tek sağlık ekibi. gruba ait bir klinik de şiddet olayları sırasında yağmalandı ve çalışanlar kaçmak zorunda kaldı. bu durumun bölgede sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyan çok sayıdaki kişinin zor durumda kalmasına neden olmasından endişe ediliyor.  bu kişilerin, su, yiyecek ve ilaç ihtiyaçlarını karşılayamadığı belirtiliyor.

bölgedeki durumun daha kötü bir hale gelebileceği konusunda uyarı yapan bm ve hükümet yetkilileri, kasabadaki askeri birliklerini güçlendiriyor.

güney sudan’daki bm insani yardım organizatörü lise gande, “şartlarından endişe ediyoruz, suları, barınakları, yiyecekleri yok. çalılıklarda saklanıyorlar. sayıları 20 bin ile 50 bin civarında olmalı...” dedi.  gande, pazar günü pibor kasabasına 3 bin asker ve 800 polisin gittiğini kaydetti.

murle kabilesine ait bir köyde bulunan al jazeera muhabiri maru mutasa, sokakların terk edilmiş ve gerilimin yüksek olduğu bilgisini verdi. “burası normal bir yer gibi görünmüyor” diyen mutasa, “tek gördüğünüz askerler ve silahlar. bm bütün imkanlarıyla kaçanları köyün güvenli olduğuna ikna etmeye çalışıyor” diye konuştu.

'1100'den fazla kişi öldü'

sudan kiliseler konseyi başkanı mark akec cien, bölgede çatışmalar sırasında onlarca kişinin öldüğünü, bunların çoğunun murle aşiretinden olduğunu  kaydetti. 

geçen hafta lou nuer aşiretinin saldırarark yakıp yıktığı pibor’un 30 kilometre kuzeyindeki lukangol kasabasında ise 30 kişinin öldüğü belirtiliyor.

bm’nin yerel yetkililere dayanarak hazırladığı raporlara göre güney sudan’da geçen yıl etnik şiddet olaylarında ölenlerin sayısı 1100’ün üzerinde, 63 bin kişi ise şiddet olayları nedeniyle evlerini terk etmiş durumda.

güney sudan istihbarat bakanı barnaba benjamin, al jazeera’ye yaptığı açıklamada hükümetin sivilleri korumak için birçok önlem aldığını aktardı. 

ordunun bm barış gücü askerleri ile birlikte çalışitığını kaydeden benjamin, pibor’un hükümet güçlerinin kontrolü altında olduğunu, şu an için ölüm olaylarının yaşanmadığını kaydetti.

geçen yıl bağımsız olan güney sudan’ın başkan yardımcısı riek machar, 28 aralık’ta yapılan ve tansiyonu azaltması beklenen anlaşmanın ardından  lou nuer gençlerinden kendi kasabalarına geri çekilmelerini istemişti.

lou nuer aşireti, ancak rakipleri murle aşiretinin silahsızlanması halinde geri çekileceklerini bildirmişti.

‘nuer gençliği beyaz ordu’ adlı bir grup, 26 aralık’ta yaptığı açıklamada nuer’lerin ancak murle aşiretinin kökünü kurutulmasıyla güvende olabileceklerini söylemişti. grup, murle aşiretini sığırlarını çalmakla ve 2005’ten beri aşiret üyelerini öldürmekle suçluyor.

kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;