Afrika

Güney Sudan'da aşiret savaşları

Lou Nuer aşiretinin binlerce üyesinin saldırdığı Pibor kasabasına takviye güvenlik güçleri ve ek BM askeri gönderildi.

Haberin Öne Çıkanları

6 bin kişi hücum ettim

Binlerce kişi kasabadan çıkarıldı

Bin kişi öldü

Lou Nuer aşiretinden 6 bin kişi, rakip Murle kabilesini takip ederek Pibor’a girmiş, burada yaşayanların evlerini yakmış, hayvanlarını yağmalamıştı. [Reuters]

güney sudan hükümet güçlerinden 500 kişilik bir grup, aşiretler arasında son günlerde artan çatışmalara müdahale etmek için  jonglei eyaletinin pibor kasabasına girdi. birleşmiş milletler (bm) de kasabaya takviye barış gücü askerleri göndermişti.

lou nuer aşiretinden 6 bin kişi, rakip murle kabilesini takip ederek pibor’a akın etmiş, burada yaşayanların evlerini yakmış, hayvanlarını yağmalamıştı. bölgedeki çatışmalarda binlerce kişi yer değiştirmek zorunda kalmış, bm konuyla ilgili alarm durumuna geçmişti.

bir hafta önce, lou nuer aşiretinin lukangol kentini yağmalamasının ardından murble aşireti üyeleri, pibor’a doğru kaçmaya başlamıştı.

'hükümet önlem aldı'

güney sudan istihbarat bakanı barnaba benjamin, pazar günü al jazeera’ye yaptığı açıklamada hükümetin sivilleri korumak için önlem aldığını belirtti. pibor kasabasının kontrol altında olduğunu söyleyen bakan, şu an için kasabasada ölüm olmadığını kaydetti. 

bm güney sudan insani yardım koordinatörü lise grande “alarm halindeyiz ve sivillerin risk altında olmasından endişe ediyoruz. bm, savunmasız sivilleri kasabadan çıkarıyor diye konuştu.

kasabanın çevre bölgelerinde büyük zarar olduğunu belirten grande, bir insani yardım kuruluşunun merkezinin ele geçirildiğini, çok sayıda kulübenin de yakılmış durumda olduğunu ancak kasabanın merkezinde zararın daha az olduğunu kaydetti.

sınır tanımayan doktorlar örgütü ise, kentteki kliniklerinin çatışmalardan zarar görüğünü ve çalışanlarının çalılıklar arasına gizlendiğini söyledi.

birleşmiş milletler dünya gıda programı da güvenlik sebebiyle cumartesi günü kasabaya ulaştırmayı planladığı yardımı ulaştıramadı. yertkililere göre piborlular, pazar günden bu yana açlık çekiyor.

anlaşma yapılmıştı

geçen yıl bağımsız olan güney sudan’ın başkan yardımcısı riek machar, 28 aralık’ta yapılan ve tansiyonu azaltması beklenen anlaşmanın ardından  lou nuer gençlerinden kendi kasabalarına geri çekilmelerini istemişti.

lou nuer aşireti, ancak rakipleri murle aşiretinin silahsızlanması halinde geri çekileceklerini bildirmişti.

‘nuer gençliği beyaz ordu’ adlı bir grup, 26 aralık’ta yaptığı açıklamada nuer’lerin ancak murle aşiretinin kökünü kurutulmasıyla güvende olabileceklerini söylemişti. grup, murle aşiretini sığırlarını çalmakla ve 2005’ten beri aşiret üyelerini öldürmekle suçluyor.

iki aşiret arasındaki olaylarda haziran ayından bu yana yaklaşık bin kişi öldü.

güney sudan devlet başkanı riek marchar, aşiretler arasında arabuluculuk yaparak soruna çözüm getirmeye çalışıyor.

bbc’ye açıklama yapan jonglei valisi kuol manyang juuk’a göre lou nuer aşireti kendi bölgelerine dönmek için murle aşireti tarafından ağustosta kaçırılan kadın ve çocukların teslim edilmesini talep ediyor ve başka bir çözüme yanaşmayacaklarını kaydediyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;