Türkiye - İsrail ilişkileri

Haaretz: İsrail Güvenlik Kabinesi Çarşamba anlaşma için toplanacak

Haaretz, Mavi Marmara saldırısı sonrası gerilen Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için yürütülen ve pazar günü karara bağlanması beklenen görüşmeden anlaşma çıkması halinde, İsrail Güvenlik Kabinesi'nin Çarşamba günü anlaşmayı görüşmek için toplanacağını yazdı.

Mavi Marmara gemisi saldırının ardından Türkiye'de kalabalık bir grup tarafından karşılanmıştı. [Fotoğraf: Al Jazzera]

israil gazetesi haaretz, türkiye ve israil heyetleri arasında pazar günü anlaşma olması halinde, israil güvenlik kabinesi'nin önümüzdeki çarşamba günü toplanacağını ve anlaşmayı onaylamayı görüşeceğini yazdı.

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, israil ile bundan sonra yapılacak ilk görüşmede anlaşma olup olmayacağının israil'in tavrına bağlı olduğunu söylemişti. çavuşoğlu, görüşmelerde hamas şartının da olmadığını belirtmişti.

hamas siyasi büro şefi halid meşal de, türkiye’ye filistin davasına verdiği destek ve israil ile normalleşme sürecinde gazze ablukasının kaldırılmasını şart koşmasından dolayı teşekkür etmişti.

'karar görüşmesi 26 haziran'da'

haaretz, türkiye ve israil arasındaki görüşmelerin 26 haziran’daki bir sonraki görüşmede karara bağlanacağını yazmıştı. görüşülecek son husus, israil'in hamas'ın istanbul'daki bürosunun kapatılma talebiydi. israil enerji bakanı yuval steinitz, mart ayında washington'da cumhurbaşkanı tayyip erdoğan ile görüştüğünü açıklamıştı. ancak cumhurbaşkanlığı kaynakları bunun için "teyit etmiyoruz" demişti.

ablukayı kırmak için yola çıkmıştı

gazze ablukasını kırmak için yola çıkan mavi marmara gemisine 31 mayıs 2010’da uluslararası sularda israil’in düzenlediği ve dokuz türk’ün öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıdan sonra ankara-tel aviv ilişkileri kopma noktasına geldi.

saldırının ardından tel aviv'deki büyükelçisini çeken türkiye, ilişkilerin normalleşmesi için resmi özür, öldürülenler ve yaralananlar için tazminat ve gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılmasını şart koştu.

mart 2013’te netanyahu, o dönem başbakan olan erdoğan’ı telefonla arayarak özür diledi. resmi özür yazılı olarak da açıklandı. ardından türkiye ile israil arasında gazze ablukasının kalkması ve tazminat için görüşmeler başladı.

görüşmeleri, son kararnamede türkiye'nin new york'taki bm daimi temsilciliğine atanan dışişleri bakanlığı müsteşarı feridun sinirlioğlu yürütüyor. israil tarafında ise başlangıçta dışişleri bakanlığı genel sekreteri dore gold’ün yürüttüğü görevi son iki görüşmede başbakan netanyahu’nun özel temsilcisi joseph ciechanover devraldı.

ciechanover ve sinirlioğlu son olarak 8 nisan'da londra'da görüştü. görüşmenin ardından türk dışişleri'nden, "heyetler, mutabakat metninin nihai hâle getirilmesi ve farklılıkların giderilmesi yönünde ilerleme sağlamışlar ve anlaşmanın çok yakında gerçekleştirilecek bir sonraki toplantıda sonuçlandırılması hususunda uzlaşıya varmışlardır" açıklaması gelmişti.

kaynak: haaretz, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;