İran Nükleer Programı

Hamaney ABD’yi hile yapmakla suçladı

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD'yi nükleer müzakereler konusunda hile yapmakla suçladı. Hamaney, 47 Cumhuriyetçi senatörün imzasıyla kaleme alınan açıklamayı, "ABD siyaset ahlakının yerle bir olması" olarak yorumladı.

Konular: Ortadoğu, İran
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney. [Fotoğraf: AP / Arşiv]

iran’ın yarı resmi mehr haber ajansı, iran dini lideri hamaney’in uzmanlar meclisi üyeleriyle yaptığı görüşmede, abd’yi sert bir dille eleştirdiğini duyurdu.

ajans haberinde hamaney’in "güçlülerin hileye başvurmaları beklenmedik bir davranış. bazıları abd'nin bu denli siyasi, ekonomik ve yönetim gücüne rağmen hile yapmasını beklemez. ancak tam tersine amerikalıların hile ve desiseye çok ihtiyaçları var. şu anda böyle davranmaları bizi endişelendiriyor" ifadelerine yer verdi.

haberde amerikalıların, nükleer müzakerelerin sonuna yaklaşıldığı zamanlarda "hedeflerine kavuşmak için sert bir dil kullanmaya başladıklarını ve bunun bir hile olduğunu" savunan hamaney'in ayrıca bu duruma dikkat edilmesi uyarısında bulunduğu ifade edildi.

abd’li senatörlere tepki

abd'de 47 cumhuriyetçi senatörün imzasıyla kaleme alınan nükleer müzakerelerle ilgili mektuba da değinen hamaney şöyle konuştu:

"uluslararası anlaşmaların öngördüğü şekilde tüm devletler yaptıkları anlaşmalara sadık kalma konusunda kararlılık bildirmişlerdir. ama abd senatörlerinin resmen, 'eğer bu devlet bir anlaşma yaparsa bunu kabul etmeyiz' açıklamasında bulunması, abd siyaset ahlâkının yerle bir olduğu ve iç siyasetinin yıkıldığı anlamına gelmez mi?"

47 senatörün imzaladığı mektup

abd'de 47 cumhuriyetçi senatör, abd yönetimiyle varılacak herhangi bir nükleer anlaşmanın ömrünün, kongre onaylamadığı müddetçe başkan barack obama'nın iktidarda kaldığı süreyle sınırlı olacağı yönünde iranlı liderlere uyarıların yer aldığı bir mektuba imza atmıştı. obama yönetimi bu mektuba tepki göstermişti.

kaynak: aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;