IŞİD

Helikopterle gelen umut

IŞİD’den kaçarak Sincar Dağı’na sığınan on binlerce Ezidi'ye Peşmerge güçleri helikopterle yardım götürdü. Günlerdir dağda mahsur kalanlar helikoptere akın etti.

Haberin Öne Çıkanları

Peşmerge yardım malzemesi dağıttı

Su ve yiyecek dağıtıldı

ABD'den insani yardım

irak kürdistan bölgesi haber kanalı rudaw’ın yayınladığı görüntülere göre, peşmerge güçleri kilolarca yardım malzemesini helikopterle dağıttı.

bölgesel kürt yönetimi başbakanı neçirvan barzani’nin yönetiminde olduğu rwanga adlı hayır kurumu tarafından tedarik edilen yardımlar sincar dağı’na sığınmış ezidilere dağıtıldı. 

yalnızca tek noktaya iniş yapabilen helikopter bir anda insan akınına uğradı. helikopter yardım bekleyen on binlerce insandan yalnızca 20 kadarını bölgeden kurtarabildi. geride kalanların ise durumu belirsiz.

bundan sonra ne olacağını bilmeyen helikopterdeki ezidilerin ise tek tesellisi kurtardıkları canları.

abd’den su ve yiyecek yardımı

sincar dağı’na yapılan diğer bir yardım ise amerika birleşik devletleri (abd) savunma bakanlığı’ndan geldi. bakanlık operasyonun görüntülerini youtube üzerinden paylaştı. 

pentagon’dan yapılan açıklamaya göre, bölgeye iniş yapmadan havadan 72 paket yardım malzemesi bırakıldı. yiyecek ve su dağıtılan operasyon, abd merkez kuvvetleri komutanlığı'nın (centcom) sorumluluk sahasındaki hava üslerinden kalkan uçaklarla düzenlendi.

yardım dağıtan iki kargo uçağına iki savaş jeti eşlik etti.

bu son operasyonla birlikte, abd askeri uçaklarının şu ana kadar 36 binden fazla hazır yemek ve yaklaşık 26 bin litre su dağıttığı belirtildi.

pentagon ilave insani yardım operasyonlarını değerlendirmek için abd dışişleri bakanlığı, irak hükümeti, birleşmiş milletler ve bağımsız kuruluşlarla birlikte çalışmaya devam edeceğini açıkladı.

“birçok ezidi türkiye’ye geçti”

dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, 8 ağustos cuma günü yaptığı açıklamada birçok ezidi’nin türkiye’ye sığındığını ve gelecek olanlara yardımların devam edeceğini söyledi.

insani yardımlarda önceliği türkiye içine değil, kuzey irak’ta kamplar oluşturmaya verdiklerini açıklayan davutoğlu şu şekilde konuştu:

“suriyeli sığınmacılardan dolayı bir deneyimimiz var. bizim yapmaya çalıştığımız şey nispeten güvenli kuzey irak’ta kamplar oluşturmak. suriye’de bunu yapamadık çünkü orada güvenli bir tampon bölge yok. kürt bölgesi istikrarlı olsaydı orada kurardık kampları.”

fişhabur’a kurulmaya başlanan kampın da güvenlik gerekçesiyle doğuya kaydırıldığını söyleyen davutoğlu, türkiye sınırından geçmek isteyenlere izin verildiğini belirtti:

“ezidilerin gelip kapıdan içeri alınmadığına dair haberler gelmişti, hemen şırnak valisi’ni aradım. tek bir hıristiyan, türkmen veya ezidi kapıda bekliyor değil. şu an irak’ta insani operasyon yürüten tek ülke türkiye. afad’la bizzat temasa geçtim ezidiler ile ilgili kriz çıkınca, sincar dağlarına bizim verdiğimiz malzemeler havadan atıldı. diğer tarafta fişhabur’da kurulacak 20 bin kişilik kampı farklı bir tarafa çekmek gerekti, duhok civarına almayı düşünüyoruz. biraz daha doğuya, dicle’nin doğusuna doğru alıyoruz.”

kaynak:  al jazeera, aa ve rudaw

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;