Asya - Pasifik

Hükümet karşıtlarına tehdit

Pakistan’da yaklaşık iki haftadır devam eden hükümet karşıtı gösterilere Başbakan Şerif’ten yanıt geldi. Şerif, ‘Demokrasiye engel olmak isteyenlerden hesap soracağız’ dedi.

Konular: Pakistan
Navaz Şerif, 5 Haziran 2013'te Başbakan seçildi. [Fotoğraf: Reuters]

pakistan başbakanı navaz şerif, başkent islamabad'da devam eden hükümet karşıtı protestolarla ilgili olarak milletvekillerine seslendi. şerif, 14 ağustos’tan bu yana devam eden gösterilerle ilgili olarak  "iktidara bir parti gelir diğeri gider ancak ülkedeki demokratik sistem sürekli devam etmelidir'' diye konuştu.

pakistan başbakanı demokrasiyi yoldan çıkarmak isteyenlere izin vermeyeceklerini söyleyerek, engel olmak isteyenlerden hesap soracaklarını ifade etti.  

şerif, istifasını isteyen protestoculara cevaben, meclis iradesinin üstünlüğü ve demokrasinin güçlendirilmesi için siyaset yolculuğuna devam edeceğini kaydetti.

muhalefetten itaatsizlik çağrısı

2013 seçimlerinde zafer kazanan navaz şerif’in partisi parlamentoda 189 koltuk kazanmıştı. muhalefetteki pakistan adalet hareketi partisi (pti) 34,  pakistan halk hareketi partisi (pat) ise 46 sandalye elde etmişti.

pti lideri imran han, seçimlerde hile yapıldığını söyleyerek,  sivil itaatsizlik çağrısı yapmıştı.

halktan vergi ödememelerini isteyen imran han, "başbakan şerif, birçok kanunu çiğnedi. para ile hâkim ve medya mensuplarını satın aldı. hatta bazı generalleri bile parayla satın almaya kalktı." diye konuşmuştu.

pat lideri tahir kadri de pakistanlı liderlerin isviçre bankalarında yaklaşık 200 milyar dolar paralarının bulunduğunu öne sürmüştü.

‘kırmızı bölge’ işgal altında

hükümetin istifası için 14 ağustos perşembe günü lahor'dan yola çıkan on binlerce gösterici, cumartesi günü pakistan’ın başkenti islamabad’da toplanmıştı.

protestoların başlamasıyla pti lideri han, başbakan navaz şerif'e çağrıda bulunarak  "eğer 48 saat içerisinde istifa etmez ise, değişim isteyen gençlerin başbakanlık binasına ilerlemesine engel olamayacağım"  demişti.

48 saatin dolmasının ardından on binlerce kişi parlamento binasının yanı sıra devlet başkanlığı ve başbakanlık resmi konutları ile çok sayıda diplomatik misyonun olduğu "kırmızı bölge" olarak adlandırılan bölgeyi işgal etti.

bu bölgeye 500 kişilik terörle mücadele timi gönderildi.

siyasi istikrarsızlığın bir türlü düzene giremediği ülkede kırılgan bir demokrasi var. yaklaşık 180 milyon nüfuslu ülke 1947'den bu yana üç askeri darbe gördü.

kaynak: al jazeera, reuters, anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;