Pakistan

Pakistan’da sivil itaatsizlik çağrısı

Sivil itaatsizlik çağrısı yapan Pakistan Adalet Hareketi Partisi lideri İmran Han, "Başbakan 48 saat içinde istifa etmezse gençlerin Başbakanlık’a ilerlemesine engel olamayacağım" dedi.

Konular: Orta Asya
Lahor’dan İslamabad’a geçen muhalif göstericiler 300 kilometreyi aşkın yol katetti. [Fotoğraf: Reuters]

muhalefetteki pakistan adalet hareketi partisi (pti) ve pakistan halk hareketi partisi’nin (pat) 14 ağustos'ta başlattığı hükümet karşıtı protestolar devam ediyor. iki parti, başkent islamabad’da iki ayrı gösteri düzenledi. gösterilere katılan 55 bin kişi, hükümetin istifa etmesi için slogan attı.

pti lideri imran han, başbakan navaz şerif'e istifa etmesi için 48 saat süre verdiğini belirterek "eğer 48 saat içerisinde istifa etmez ise, değişim isteyen gençlerin başbakanlık binasına ilerlemesine engel olamayacağım." dedi.

sivil itaatsizlik çağrısı yapan imran han, halktan vergi ödememelerini istedi.

han, "başbakan şerif, birçok kanunu çiğnedi. para ile hâkim ve medya mensuplarını satın aldı. hatta bazı generalleri bile parayla satın almaya kalktı." diye konuştu.

pakistan halk hareketi partisi lideri tahir kadri de pakistanlı liderlerin isviçre bankalarında yaklaşık 200 milyar dolar paralarının bulunduğunu öne sürdü. kadri, halktan kaçırıldığını iddia ettiği bu paraların ülkeye geri getirilmesiyle istikrarın kolaylıkla sağlanabileceğini söyledi.

hükümetin istifası için 14 ağustos perşembe günü lahor'dan yola çıkan on binlerce gösterici, cumartesi günü pakistan’ın başkenti islamabad’da toplanmıştı.

‘müzakereye hazırız’

içişleri bakanı nisar ali han ise düzenlediği basın toplantısında, muhalefetle müzakereye hazır olduklarını belirtti. imran han ve tahir kadri ile ayrı ayrı görüşecek iki komite oluşturulacağını duyurdu. 

içişleri bakanı, önemli devlet binalarının ve birçok büyükelçiliğin bulunduğu 'kırmızı bölge'yi alay konusu haline getirdiklerini öne sürerek muhalefeti eleştirdi:

"kırmızı bölgeye girmeye çalışarak nükleer silaha sahip olan bir ülkeyi dünyaya utandırmayın. daha önce defalarca sıkıyönetime geçilse bile ülkede sivil itaatsizlik söz konusu olmadı. imran han, sokakta insanları toplayarak kafasına göre her türlü kararı veriyorsa, parlamento ne işe yarıyor? ordumuz taliban'a karşı önemli operasyon yürütüyor ve canlarını feda ediyor ama bu, kimsenin umurunda değil. muhalefet liderleri tahrik edici konuşmalardan kaçınmalı."

2013 seçimlerinde zafer kazanan navaz şerif’in partisi parlamentoda 189 koltuk kazanmıştı. pti 34, pat ise 46 sandalyeyi ele geçirmişti. muhalefet seçimlerde hile yapıldığını iddia ediyor.

hükümet ise gösterilerin demokrasiyi hedef aldığını belirtiyor.

kaynak: al jazeera, reuters ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;