Nükleer enerji

‘İğneada'yla ilgili bir çalışma yok’

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un 3. nükleer santralin İğneada'ya kurulacağı yönündeki açıklaması hakkında konuştu: İğneada'yla ilgili bir çalışma ve başvuru yok.

Eroğlu, Belediye Meydanı'nda düzenlenen tören sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. [Fotoğraf: AA]

orman ve su işleri bakanı veysel eroğlu, afyonkarahisar'ın çay ilçesinde toplu temel atma ve açılış törenine katıldı. eroğlu, enerji ve tabii kaynaklar bakanı ali rıza alaboyun'un "üçüncü nükleer santral için kırklareli iğneada bölgesinde arkadaşlarımız yoğunlaşıyorlar. muhtemelen üçüncü santrali de orada kurmak niyetindeyiz" ifadesi hakkında konuştu.

20 yıl önce türkiye'de üç yerde nükleer santral kurulmasıyla bir çalışma yapıldığını belirten eroğlu, alaboyun’un da muhtemelen bu duruma değindiğini söyledi. "biri sinop, birisi akkuyu, birisi de iğneada. şu anda sinop ve akkuyu'da nükleer santral yapılıyor ve yapılacak. iğneada'yla ilgili bir çalışma ve başvuru yok. sadece sayın bakanımız daha önce burada böyle bir çalışma yapıldığını ifade etmiş. bizden herhangi bir talep yok. bu konuda bir çalışma da bize henüz intikal etmiş değil" diye konuştu.

14 ekim’de anadolu ajansı'nın editör masası'na konuk olan enerji ve tabii kaynaklar bakanı ali rıza alaboyun, türkiye'de kurulması planlanan üçüncü nükleer tesisin yerine ilişkin, "üçüncü nükleer santral için kırklareli iğneada bölgesinde arkadaşlarımız yoğunlaşıyorlar. muhtemelen üçüncü santrali de orada kurmak niyetindeyiz, aynı teknolojiye dayalı olarak firmalarla anlaşmalar veya görüşmeler devam ediyor" ifadelerini kullanmıştı.

alaboyun bu tesisin kimler tarafından yapılacağı sorusunu da "şu an üçüncü de çinliler ve amerika'nın westinghouse firmasıyla mutabakat zaptı şeklinde bir anlaşma imzalandı, onlar bir çalışma yapıyorlar ama tabii ki bu diğer firmalara açık değil anlamına gelmez. bu konuda teklif vereceklerle görüşüyoruz. japonların yine ilgisi var, bu nükleer tesisin teknolojisinin de aynı olmasını istiyoruz" şeklinde yanıtlamıştı.

kaynak: aa ve dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;