Türkiye

'İlhan Cihaner yargılanabilir'

CHP milletvekilinin avukatı müvekkilinin dokunulmazlığından dolayı yargılanamayacağını savundu, ancak mahkeme, "Bu bir engel değil" dedi.

Haberin Öne Çıkanları

Cihaner katılmadı

Dokunulmazlık iddiası

'Suçlamalar asılsız'

Avukat Turgut Kazan, İlhan Cihaner'in milletvekilliğini öne sürerek yargılamanın durdurulmasını istedi. [AA]

eski cumhuriyet başsavcısı ilhan cihaner ve emekli orgeneral saldıray berk’in aralarında bulunduğu 11 kişi hakkında ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla açılan dava sürüyor.

yargıtay genel kurul salonunda yapılan ve cihaner'in katılmadığı duruşmada, saldıray berk, recep gençoğlu, ali tapan, yaşar baş, şenol bozkurt, ahmet saraçlar, orhan esirger, nedim ersan, murat yıldız ve sanık avukatları hazır bulundu.

duruşma çeşitli gruplara yönelik fişleme faaliyetlerinin sıkça yer aldığı  iddianamenin okunmasıyla başladı. ilk savunmayı ilhan cihaner'in avukatı turgut kazan yaptı.

cihaner'in milletvekili seçildiğini ve anayasa'nın 83. maddesi uyarınca 'dokunulmazlık' kazandığını ifade eden kazan, ilgili madde uyarınca müvekkili hakkındaki yargılamanın durdurulmasına karar verilmesini istedi.

yargıtay cumhuriyet savcısı, soruşturmanın cihaner'in milletvekili seçilmesi tarihinden önce başladığını hatırlattı. savcı, avukat kazan'ın isteminin reddedilerek yargılamaya devam edilmesini talep etti.

mahkeme verdiği arada bu savunmayı değerlendirdi ve oy birliğiyle cihaner'in milletvekili dokunulmazlığının yargılamaya engel olmadığına karar verdi.

daha sonra emekli orgeneral saldıray berk'in savunmasına geçildi. berk, suçlamaların asılsız olduğunu iddia ederek beraatini talep etti.

duruşmaya diğer sanıkların savunmalarıyla devam ediliyor.

cemaatleri soruşturuyordu

ilhan cihaner, 2007 yılında başladığı erzincan cumhuriyet başsavcılığı görevi sırasında yasadışı faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle cemaat olarak bilinen bazı gruplar hakkında soruşturma başlatmıştı. cihaner ismailağa ceemaatine karşı açılan soruşturmaya fethullah gülen, süleymancılar ve menzil grubunu da dahil edince karşısında erzurum özel yetkili savcısı osman şanal”ı bulmuştu.

savcı şanal, cihaner”i  bu soruşturmalarla kendi görev alanına girmekle suçlamış, dosyayı talep etmişti, ancak cihaner dosyayı göndermemişti.  cihaner türkiye”de görev başındayken tutuklanan ilk başsavcı oldu. 

yargılaması tutuksuz devam edilen cihaner, 12 haziran 2011 seçimlerinde chp’den milletvekili seçildi, ancak milletvekili dokunulmazlığı terör suçlarını kapsamadığı için cihaner’in yargılamasına devam ediliyor.

davanın bir numaralı sanığı emekli orgeneral saldıray berk ise hakkındaki suçlamalara rağmen uzun süre ifade vermeye gitmedi. berk 14 sanık arasında daha önce görülen duruşmalara katılmayan tek sanık.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;