1915 olayları

İlk anma Haydarpaşa'da

1915 olaylarının yıldönümü için İstanbul'da buluşan Ermeni diasporasının temsilcileri, 99 yıl önce Ermeni aydınların sürgüne gönderildiği Haydarpaşa Tren Garı'nda anma töreni düzenledi.

Anma törenine katılanlar, sürgüne gönderilenlerin anısına denize karanfil bıraktı. [Özgür Tekşen - Al Jazeera]
geçtiğimiz yıla kıyasla daha kalabalık olduğu gözlenen anma etkinliğine, diaspora temsilcilerinin dışında insan hakları aktivistleri de katıldı.
haydarpaşa garı, 220 ermeni aydının, 24 nisan 1915'te sürgüne gönderildiği yer.
anma etkinliğine katılan yaklaşık 50 kişilik grup, sürgüne gönderilen ermenilerin fotoğraflarını taşıdı.
etkinlikte konuşan ermeni genel hayırseverler birliği (armenian general benevolent union/agbu) avrupa sözcüsü nicholas tavitian, yaşananların üzerinden 99 yıl geçtiğini belirterek, özellikle istanbul'daki törenlere, diasporadan giderek çok daha fazla kişinin katılmaya başladığını söyledi. tavitian, "mücadelemize destek veren tüm türklere teşekkür etmek, istiyoruz" dedi. tavitian, erdoğan'ın açıklamalarını ise yetersiz bulduğunu söyledi.
tavitian'ın ardından söz alan, ermenistan'ın ilk dışişleri bakanı ve muhalefet lideri raffi hovhannisyan da, erdoğan'ın açıklamalarının söz oyunundan ibaret olduğunu savundu.
açıklamasını ermenice ve ingilizce yapan hovhannisyan, "bugün aydınlarımızın ölüm yolculuğuna çıkarıldığı yerde onları anıyoruz" diye konuştu.  
sevag şahin'in mezarını ziyaret 
[[Özgür Tekşen - Al Jazeera]]
diaspora temsilcilerinden oluşan bir grup daha sonra, 24 nisan 2011'de batman'ın kozluk ilçesi'nde askerlik yaparken arkadaşının tüfeğinden çıkan kurşunla hayatını kaybeden sevag şahin balıkçı'nın mezarını ziyaret etti. mezarlıktaki anmaya, balıkçı'nın annesi ve babası da katıldı. baba garabet balıkçı, başbakanın dün yaptığı açıklamalarla ilgili "geç kalınmış, fakat teşekkür ederim ama keşke başbakanımız sevag'ı da anma cesareti gösterseydi" dedi.
ermeni patrikhanesi'nden bir ilk
türkiye ermenileri patrikhanesi ise 24 nisan'da hayatını yitirenler icin ayin düzenledi. patrikhane'de, daha önce böyle bir ayin düzenlenmemişti.
 
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;