Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

'İnsanlık adına bizi kurtarın'

IŞİD’in eline geçen Musul'a bağlı Sincar bölgesindeki Ezidilerin durumu Irak Parlamentosu'nun da gündeminde. Parlamentodaki Ezidi temsilci Fian Dehil, Ezidiler için yardım istiyor.

Konular: Ortadoğu, Irak

parlamentodaki oturumda bir grup arkadaşı ile birlikte açıklama yapan milletvekili fian dehil, şu ana kadar 500 ezidi genç ve erkeğin boğazlanarak öldürüldüğünü söyledi.

ezidilere karşı bir katliam yapıldığını iddia eden dehil, “kadınlarımız esir alınarak pazarlarda satılıyor. akrabalarım boğazlanıyor. akrabalarım tüm iraklılar gibi boğazlanıyor. şiiler, sünniler, hıristiyanlar, türkmenler ve şebaklar boğazlandı” ifadelerini kullandı.

bu konunun politik bir malzeme olmadığını söyleyen dehil, “ben burada insanlık adına konuşuyorum. lütfen bizi kurtarın! 48 saatte 30 bin aile sincar dağı'nda aç susuz kuşatıldı. orada ölüyorlar” diye seslendi.

dehil, irak parlamentosu'nun derhal müdahale etmesini isterken, ezidilerin 72 defa soykırım girişimine maruz kaldığını ve şimdi bunun tekrar yaşandığını söyledi.

işid sincar’ı ele geçirdi

3 ağustos pazar günü işid ile peşmerge arasında musul barajı’nın kuzeyinde dicle nehri kıyısındaki zumer'de şiddetli çatışmalar olurken pyd'ye bağlı ypg güçleri suriye'den irak'a geçip kürt bölgesi’nde peşmerge ile beraber işid'e karşı savaşmaya başladı.

aynı gün içinde işid'den kaçan 500 civarında peşmerge de suriye'ye geçerek pyd'ye sığındı. pyd'nin koruması altında hâlâ esed güçlerinin büyük oranda denetiminde olan haseke'ye götürüldüler. daha sonra bu peşmergeler yine pyd korumasında yeniden irak kürt bölgesi’ne döndüler.

pyd'nin silahlı kanadı ypg güçleri ise hâlâ kürt bölgesinde ve peşmerge ile beraber zumer, rebia ve sincar yakınlarında üç ayrı noktada işid'e karşı savaşıyor.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;