İran Nükleer Programı

İran yaptırımlar konusunda umutlu

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran yönetimine uygulanan yaptırımların aylar içerisinde kalkabileceğini söyledi.

Konular: Ortadoğu, İran
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, başkent Tahran’da düzenlenen Milli Ekonomi Konferansı'nda bir konuşma yaptı. [Fotoğraf: Getty-Arşiv]

iran resmi haber irna'ya göre, cumhurbaşkanı hasan ruhani, pakistan sınırındaki sistan ve belucistan eyaletleri ziyaretinde iran’a uygulanan yaptırımlar konusunda umutlu konuştu ve yaptırımların aylar içerisinde kalkabileceğini söyledi.

ruhani yaptığı konuşmada “sizin desteğinizle bu hükümet acımasız yaptırımların kaldırılması yönünde ilk adımları attı. gelecek aylarda yaptırımların ortadan kalkışına şahit olacağız” ifadelerini kullandı.

hali hazırda yaptırımların kalkmaya başladığına dikkat çeken ruhani, “sert yaptırımlar ve akıllıca davranmayan bir yönetim yüzünden ülkem çok sayıda problem yaşadı. ama artık bu acımasız yaptırımları ortadan kaldıracağız” dedi.

ruhani, “bu müzakereler vasıtasıyla dünyaya iran hakkında söylenenlerin yalan olduğunu ispatlayacağız. iran hiçbir zaman nükleer silah peşinde koşmadı ve koşmayacak” dedi.

‘yaptırımlar ancak kapsamlı bir anlaşmayla kalkabilir’

iran ile birleşmiş milletler daimi üyeleri ve almanya’nın oluşturduğu p5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerde varılan geçici anlaşmaya göre iran’a uygulanan yaptırımların hafifletilmesi kararlaştırılmıştı. ancak washington yönetimine göre yaptırımların kaldırılması ancak kapsamlı bir anlaşmayla mümkün.

p5+1 ülkeleri, iran'ın nükleer silah üretiminde kullanılabilecek plütonyum üretebilen ağır su reaktörlerini kapatmasını, yeni reaktörler inşa etmemesini ve uranyum zenginleştirme işlemini durdurmasını istiyor. 

iran tarafı ise geçici anlaşmaya göre, uranyum zenginleştirme ve reaktör inşa etme hakkının bulunduğunu ve bu hakkın boyutu ve miktarının müzakerelerle belirlenebiliceğini ileri sürüyor.

müzakerelerin 18-19 mart'ta gerçekleştirilen ikinci turunda, iran'ın uranyum zenginleştirme düzeyi, barışçıl nükleer faaliyetler konusunda işbirliği, yaptırımlar ve arak ağır su reaktörü konuları ele alınmıştı.

iran ile 5+1 ülkeleri, 24 kasım 2013'te cenevre'de varılan geçici anlaşma kapsamında, temmuz 2014'e kadar kapsamlı ve kalıcı bir anlaşmaya ulaşmak için müzakereler yürütüyor.

müzakereler 13 mayıs’ta kaldığı yerden devam edecek.

kaynak: reuters ve irna

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;