IŞİD

IŞİD hilafet ilan etti

Irak ve Suriye'de çok sayıda yerleşim yerini kontrol altında tutan IŞİD hilafet ilan etti, adını da 'İslam devleti' olarak değiştirdi.

Konular: Ortadoğu

Irak ve Suriye'deki IŞİD ilerleyişi, bölgede yaşayan Kürtlerin önüne fırsat penceresi açmış görünüyor.
[[Al Jazeera]]

irak şam islam devleti (işid) örgütü irak'ın diyala vilayetinden suriye'nin halep kentine kadar olan geniş bir bölgede 'hilafet' ilan ettiklerini duyurdu.

örgüt internet üzerinden yayınladığı bir ses kaydında liderleri ebu bekir bağdadi'yi de 'halife' ve 'müslümanların lideri' ilan etti.

irak'ta yaklaşık üç haftadır belirli bölgelere hakim olan ve suriye'de de faaliyet gösteren örgüt isminin de bundan böyle 'islam devleti' olduğunu açıkladı. işid dünyadaki diğer örgütlere de çağrıda bulunarak 'hilafet' çatısı altında savaşmalarını istedi.

uzun süredir suriye'deki beşşar esed rejimine karşı savaşan işid, 10 haziran'da irak'ın kuzeyinde bulunan musul kentini ele geçirmişti. daha sonra telafer, tikrit ve beyci'de kontrolü sağlayan örgütün ilerleyişi irak'ı bölünmenin eşiğine getirdi. 

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;