IŞİD

IŞİD peşmergeye saldırıyor

IŞİD, Erbil'in Kobani'ye peşmerge birliklerini göndereceğini açıklamasının ardından, Kuzey Irak'taki Kürt bölgesine yeniden saldırmaya başladı. Örgütün Musul barajına yakın bölgede düzenlediği intihar saldırısında 20 peşmerge öldü.

IŞİD, 10 Haziran'da Irak'ın ikinci en büyük kenti olan Musul'u ve sonrasında Irak'ın geniş bölgelerini de ele geçirdi. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

ağustos’ta işid’in elinden geri alınan musul barajına yakın bir bölgede işid’in gerçekleştirdiği bomba yüklü tanker saldırısı nedeniyle peşmergeye bağlı zerevani tugayları'ndan, aralarında zerevani güçlerinin komutan yardımcılarından tuğgeneral sefer herki'nin de bulunduğu 20 kişi öldü, 45 kişi yaralandı. 

kdp'ye yakınlığıyla bilinen rudaw kanalının haberine göre, irak kürdistan bölgesel yönetimi'nin (ikby), suriye’nin türkiye sınırında yer alan kürt kasabası kobani’de (aynul arab) işid’e karşı savaşan ypg güçlerine destek olmak için peşmerge güçleri göndereceği yönündeki açıklamasından saatler sonra, işid irak kürtlerine ani saldırılar başlattı.

rudaw, işid’in ani saldırısı sonucunda erbil’e yakın olan güver bölgesine kadar geldiğini, ancak alarm durumuna geçen kürt güçlerinin müdahalesi ile işid'in bölgeden püskürtüldüğünü belirtti.

bölge sorumlusu mahmut sengavi’nin rudaw’a aktardığı bilgilere göre, işid, saldırılarını kürt bölgesinin güneybatı sınırında yer alan ve geçen hafta saldırıya da uğrayan türkmen bölgesi kara tepe’den başlattı. peşmerge güçlerinin bu saldırıyı da püskürttüğünü söyleyen sengavi, çatışmalarda 3 peşmergenin öldüğünü ve yaralıların da olduğunu belirtti.

sengavi, ellerine ulaşan işid ile ilgili istihbarat bilgilerinin yetersiz kaldığını ve işid’in saldırılarını değişik noktadan başlatması nedeni ile peşmerge güçlerinin o saldırılara hazırlığını etkilediğini ifade etti.

afp haber ajansı, işid’in peşmerge kontrolündeki  kara tepe bölgesine yaptığı saldırı sonucu 10 kişinin öldüğünü ve bölgenin 9000 nüfusunun en az yarısının göç etmesine neden olduğunu söyledi.

afp’ye göre, kara tepe sakinleri işid’in kuşatmasından endişeli olduklarını ve kasabalarının yaklaşık iki ay işid kuşatmasında kalan türkmen bölgesi amirli’ye dönüşmesinden korktuklarını söyledi.

peşmerge kobani'ye gidecek

pazar akşamı abd uçakları, kobani'yi savunan ypg güçlerine havadan silah, mühimmat ve ilaç yardımı attı. türk dışişleri kaynakları, türkiye topraklarından kobani'ye silah ve peşmerge geçişinin de pazar akşamı itibariyle başladığını açıkladı. dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu da, peşmergenin destek için kobani’ye geçişine yardımcı olduklarını söyledi. abd dışişleri bakanı john kerry, peşmerge güçlerinin kobani'ye geçişini türkiye'den kendilerinin talep ettiğini söyledi.

al jazeera türk'ün irak kürt bölgesindeki kaynaklardan edindiği bilgiye göre, türkiye üzerinden rojava’ya gönderilecek güç, irak kürt bölgesi peşmergeleri değil, daha önce suriye’den irak’a getirilip eğitilenler olacak.

peşmerge güçlerinin sözcüsü cabar yaver ise kobani'ye askeri takviyelerine devam etmek istediklerini söyledi ve "o bölgeye havadan veya karadan yedek güçlerimizi göndermek için çabamız ve hazırlığımız var" dedi.

işid'in suriye'nin türkiye sınırındaki kürt kasabası kobani'ye yönelik saldırıları 16 eylül'de başladı. bir süredir abd öncülüğündeki koalisyon güçleri havadan kobani ve çevresindeki işid hedeflerini vuruyor. 

kaynak: dha, rudaw, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;