İsrail - Filistin sorunu

'İsrail sürece verdiği zararı görmeli'

Birleşmiş Milletler, yasa dışı yerleşim faaliyetlerinin iki devletli çözüm çabalarına verdiği zararı İsrail’in görmesi gerektiğini açıkladı.

Robert Serry, Türkiye'nin Gazze için Dünya Sağlık Örgütü'ne 1,5 milyon dolar bağış yaptığını duyurdu. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

birleşmiş millerler (bm) orta doğu barış süreci özel koordinatörü robert serry, “israil eğer iki devletli çözüm konusunda ciddi ise yasa dışı yerleşim faaliyetlerinin sürece verdiği zararı görmeli" dedi.

serry, bm güvenlik konseyi'ne israil ve filistin arasındaki barış görüşmelerine ilişkin bilgi verdi, mevcut siyasi tıkanıklığın iki devletli çözüm beklentileri için büyük risk oluşturduğunu vurguladı.

abd'nin aracılığıyla başlatılan görüşmelerin dokuz ay sonra askıya alınması ve sahadaki durumu değerlendiren serry, iki tarafın da bu dönemde içinde süreci tehlikeye atacak eylemlerde bulunduğunu aktardı.

serry, "tarafların zor tercihler yapması gerekiyor. bir tercih yapılmaması, en zararlı seçenek olan sahadaki tek devletli gerçekle karşılaşmamıza neden oluyor. taraflar iki devletli çözümü mü yoksa bu fırsatın ellerimizden kaçıp gitmesini mi arzuladıklarını göstermeliler" ifadesini kullandı.

türkiye’den gazze’ye yardım

gazze'deki sorunlara da değinen serry, "gazze'de hayati önemdeki ilaç sorununun giderilmesi için türkiye'nin dünya sağlık örgütü'ne 1,5 milyon dolar bağış yapma kararını açıklamaktan memnuniyet duyuyorum" diye konuştu.

'israil kendini yalnızlaştırıyor'

filistin'in bm daimi gözlemcisi riyad mansur, bm güvenlik konseyi çıkışında, müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasından israil’i sorumlu tuttu.

illegal yerleşim faaliyetlerini sürdürerek ve tutukluları salmayarak israil’in süreci durdurduğunu belirten mansur, bmgk'da konuşan ülke temsilcilerinin filistin'in pozisyonuna büyük destek verdiğini söyledi. mansur, “israil kendi illegal faaliyetleri nedeniyle kendisini uluslararası toplumda yalnızlaştırıyor" dedi. 

israil’in bm daimi temsilcisi ron prosor ise, bmgk'daki konuşmasında, hamas ile fetih arasında sağlanan anlaşmayı kınayarak, "uluslararası toplumda bu anlaşmayı tanıyanlar, israil’e yapılan terör saldırılarına meşruiyet sağlamış olurlar" dedi.

beş hafta içinde ortak hükümet

geçtiğimiz hafta hamas ile fetih ortak hükümet kurulması konusunda anlaşmıştı. anlaşma gereği beş hafta içerisinde ortak hükümet kurulacak, altı ay içinde de seçimlere gidilecek.

anlaşma iki taraf arasında 2007 yılından bu yana yaşanan sorunları ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

filistinliler arasındaki anlaşmaya israil tarafı sert tepki göstermişti.

israil başbakanı binyamin netenyahu’nun ofisi bir açıklama yayınlayarak, ‘bakanlar kurulu içinde hamas’ın olduğu bir hükümetle barış görüşmeleri yürütmemeyi kararlaştırdı. çünkü o israil’i yok etme çağrısı yapan terörist bir örgüttür’ dedi. 

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;