Cenevre-2

Lavrov: Askeri seçeneğe dönüş var

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin Suriye’de muhalefeti yeniden yapılandırarak askeri seçeneği ön plana çıkarmak istediğini öne sürdü.

Lavrov, Batı'nın diyalog yolunu terk ederek askeri seçeneği yeniden gündeme taşımak istediğini vurguladı. [AFP]

moskova’da düzenlediği basın toplantısında konuşan lavrov, “ortaya çıkan bazı bilgilere göre, suriye muhalif koalisyonunun dışında kalan ve diyaloğa karşı olan bazı gruplar üzerinden yeni bir oluşum kurulmaya çalışılıyor. biz bu bilgilerin doğruluğunu araştırıyoruz” dedi.

lavrov, batı'nın diyalog yolunu terk ederek askeri seçeneği yeniden gündeme taşımak istediğini vurguladı.

yeni oluşumun suriye muhalif ve devrimci güçler koalisyonu’nun (smdk) yerini alabileceğini belirten lavrov, “muhalefet kurulacak yeni yapıyla, libya’da olduğu gibi dışarıdan çok daha fazla destek almayı umuyor” ifadelerini kullandı.

öso'da komutan değişimi

lavrov’un açıklaması, özgür suriye ordusu (öso) yüksek askeri konseyi’nin, genelkurmay başkanı selim idris'i komutanlık görevinden alıp, yerine tuğgeneral abdulilah beşir'i atamasından kısa bir süre sonra geldi.

DOSYA: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

al jazeera kaynaklarına göre, cenevre konferansında suriye’nin dostları grubu muhaliflere, ‘müzakerelere devam etmeleri halinde’ daha fazla silah yardımı sözü vermişti.

kurucusu riyad esad döneminde rejime karşı önemli başarılar kazanan öso, zamanla cephede büyük güç kaybetti.

öso’nun yerini islami cephe ve mücahitler ordusu gibi yeni gruplar aldı.

kerry rusya'yı uyardı

bu arada abd dışişleri bakanı john kerry, rusya'nın bir an önce suriye'ye silah desteğini sonlandırması gerektiği uyarısını yaptı.

kerry, esed rejimini açıktan destekleyen rusya’yı eleştirerek, rejim destekçilerine esed'in vahşi uygulamalarına son vermesi için baskı yapmaları çağrısı yaptı. kerry, "rusya çözümün bir parçası olmalı  ve esed'in gücünü ikiye katlayan silah desteğini kesmeli. bu büyük bir problem." dedi.

cenevre konferansının ikinci turu başarısızlıkla sonuçlanırken, üçüncü tur görüşmelerin ne zaman yapılacağı henüz belli değil.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;