Cenevre-2

'Başarısızlığın sorumlusu rejim'

Fransa ve İngiltere, Cenevre görüşmelerinin ikinci turundan da netice alınamamasından Beşşar Esed yönetimini sorumlu tuttu.

Brahimi İran’da Suriye krizinde gelinen son durum ve devam etmesi planlanan barış görüşmeleri hakkında temaslarda bulunacak. [Reuters]

ingiltere dışişleri bakanı william hague, ortaya çıkan olumsuz durumdan esed rejiminin sorumlu olduğunu belirtti.

olumsuz tablonun suriye’deki barış arayışına büyük darbe vurduğunu belirten hague, bm güvenlik kurulu’ndan acil bir suriye tasarısı çıkması gerektiğini belirtti.

fransa dışişleri bakanı laurent fabius da rejimi, geçiş hükümeti kurulmasına yönelik her türlü girişimi engellemek ve halka karşı saldırıları artırmakla suçladı.

cenevre'deki barış müzakerelerinde sonuç alamayan taraflar bir sonraki turda brahimi'nin önerdiği dört maddenin gündeme alınmasında anlaştı. ancak rejim brahimi'nin "bir gün terör, bir gün geçiş yönetimini konuşalım" teklifini reddetti.

DOSYA: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

sabra: haklı çıktık

bu arada suriye ulusal konseyi başkanı george sabra, cenevre görüşmelerinin başarısızlığa uğramasının sürpriz olmadığını söyledi.

al jazeera’ya konuşan sabra, “cenevre’deki iki tur ve de toplamında 40 saat süren toplantılardan sonra ne yazık ki hiç birşey değişmedi.  hala cenevre 1’de, yani  başlangıç noktasındayız.  bu bizim düşüncelerimizin doğru olduğunu kanıtladı. rejimin hiç bir şekilde suriye’deki durumla ilgili siyasi çözümden yana olmadığını kanıtlıyor, bundan eminiz.  hala hizbullah, iran ve rusya’nın desteğiyle  devrimi bastırabileceklerine inanıyorlar” ifadelerini kullandı.

brahimi özür diledi

bm ve arap birliği suriye özel temsilcisi lahdar brahimi, yöntem tartışmaları yüzünden kilitlenen görüşmelerin altıncı gününde cenevre'deki konferanstan bir sonuç alınacağı yönünde umutlanan suriyelilerden özür diledi.

brahimi'nin yaptığı açıklamaya göre üçüncü turun ne zaman yapılacağı belli değil.

tarafların geri dönüp liderleriyle konuşacağını söyleyen brahimi özellikle rejim delegasyonunun sürecin ilerleyip ilerlememesi konusunda bir karar vermesini istedi.

cenevre'deki barış görüşmelerinin başladığı 22 ocak'tan bu yana suriye'de 5000'den fazla kişi öldü. savaşın başından beri ölenlerin sayısı ise yaklaşık 136 bin. milyonlarca suriyeli ise üç yıldır süren iç savaşta yerinden oldu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;