Lübnan

Lübnan'da ilk aday şahinlerden

İç savaşta işlediği suçlar yüzünden hapis yatan eski Falanjist komutan Semir Caca'nın partisi, ülkede Mayıs ayında yapılması öngörülen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Caca'nın aday olduğunu açıkladı.

Konular: Ortadoğu
LübnanGüçleri Partisi lideri Semir Caca iç savaştaki rolünden dolayı tartışmalı bir isim. AFP

lübnan güçleri partisi, liderlerinin adaylık gerekçesini, ‘vatanın kimliğinin değiştirilmesine direnmek ve devletin, yasal olmayan silahların yaygınlaşmasından sonra zayıflayan gücünü geri getirmek için olumlu bir şoklama yapmak’ olarak açıkladı.

partinin genel başkan yardımcısı george odvan, düzenlediği basın toplantısında, semir caca’nın adaylığı kararının parti yönetim kurulunda oy birliği ile alındığını söyledi.

lübnan güçleri partisi, eski başbakan hariri'nin başkanlığını yaptığı 14 mart hareketi içinde yer alıyor. 

tartışmalı aday

semir caca, lübnan’da iç savaş sırasında işlediği suçlardan dolayı hapis yatan tek siyasi lider. 2005 yılında lübnan meclisi’nin çıkardığı bir af yasasıyla serbest kaldı.

afp, maruni hıristiyan olan semir caca’nın cumhurbaşkanlığına adaylığının, 1975-1990 yılları arasındaki iç savaşta oynadığı rolden dolayı lübnan’da tartışmalara yol açacağını bildirdi. lübnan’da, güçlü bir askeri kanada sahip hizbullah’ın en büyük düşmanlarından biri olan caca, suriye karşıtı cephenin de şahinlerinden biri olarak kabul ediliyor.

caca hizbullah’ın elindeki silahların devletin kontrolüne alınmasını istiyor.

caca’nın başkanlığını yaptığı lübnan güçleri partisi, şubat ayında kurulan ve neredeyse bütün tarafları barındıran temam selam hükümetine katılmayı reddetmişti. parti yaptığı açıklamada, hizbullah’ı kastederek, ‘rejim güçlerinin yanında savaştığı suriye’den çekilmeye hazır olduğunu açıklamadıkça’ hükümete katılmayacağını dile getirmişti.

cumhurbaşkanlığı hıristiyanlarda

lübnan’da cumhurbaşkanı hıristiyanlardan seçiliyor. uzmanlar hıristiyanlar arasında cumhurbaşkanlığı için en güçlü iki isimin caca ve lübnan ordusunun eski komutanı general mişel avn, geçen hafta bir televizyona verdiği röportajda cumhurbaşkanlığı yarışına girme konusundaki arzusunu ortaya koymuştu. caca'nın aksine avn, hizbullah'ı destekleyen blokta yer alıyor. 

ikili arasında iç savaş günlerinden kalma bir husumet var. avn komutasındaki lübnan ordusuyla caca komutasındaki hıristiyan falanjistler arasında meydana gelen çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetmişti.

meclis üçte iki çoğunlukla seçiyor

lübnan’da cumhurbaşkanı meclis tarafından seçiliyor. cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi başvuru gerekmiyor. lübnan  meclisi resmi olarak adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de cumhurbaşkanı olarak seçebiliyor. yasaya göre cumhurbaşkanlığı seçiminin 25 mayıs’tan önce yapılması gerekiyor. kanuna göre boşluk oluşmaması için mevcut cumhurbaşkanının görev süresinin bitiminden önce yenisinin belirlenmesi gerekiyor. şimdiki cumhurbaşkanı mişel süleyman’ın görev süresi mayıs ayının sonunda tamamlanıyor.

herhangi bir adayın cumhurbaşkanı olarak seçilebilmesi için 128 sandalyeli lübnan meclisi’nin üçte ikisinin oyunu alması gerekiyor.

lübnan meclisinde hizbullah ve ortaklarıyla, onların muhalifi olan 14 mart hareketi’nin sandalye sayıları neredeyse eşit. bu nedenle, özellikle suriye’deki iç savaştan sonra daha da derinleşen siyasi kutuplaşma adayların üçte ikilik çoğunluğa ulaşmasını zorlaştırıyor. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;