Mısır'da Mursi Dönemi

Mısır'da gergin yıl dönümü

25 Ocak Devrimi'nin ikinci yıl dönümünde Tahrir'de toplanan muhalifler, 'Ekmek, özgürlük ve adalet' sloganları attı. Polisle göstericiler arasında yaşanan çatışmada 16 kişi yaralandı.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

'Kutlama olmadı'

Slogan değişmedi

Yaralılar var

Muhalifler, amacının 'kutlama değil, devrimin gerçekleştirmediği hedeflerini talep etmek' olduğunu açıklamıştı. [Reuters]

mısır, devrimin ikinci yıldönümü şiddet olaylarıyla karşıladı. hüsnü mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan isyanın başlangıcı olarak kabul edilen 25 ocak 2010'un üzerinden geçen ikinci yılda, yüzlerce kişi başkent kahire'de bir araya geldi.

devrime götüren protestoların merkezi olarak bilinen tahrir meydanı'nda toplanan protestocular, 2011'den bu yana değişmeyen 'ekmek, özgürlük ve adalet' şeklinde slogan attı. 

gençlerin ağırlıkta olduğu gruplar polis arasında çatışmalar çıktı. sağlık bakanlığı, olaylarda 16 kişinin yaralandığını açıkladı.

birçok kez şiddet dolu gösterilere sahne olan iskenderiye kentinde ise, bir grup kaid ibrahim camii'nde zincirler oluşturdu. bir başka grup ise, tren yolunda bariyer oluşturdu. 

başkent kahire'den bildiren al jazeera muhabiri mike hanna, ise protestocular son derece öfkeli olduğu şeklindeki gözlemini paylaştı. hanna, "eylemciler, hükümetin kendi talepleriyle ilgilendiği konusunda şüpheliler" dedi. 

genç aktivistler ve muhaliflerin oluşturduğu gruplar, cuma günü gerçekleşecek gösterilerin amacının 'kutlama değil, devrimin gerçekleştirmediği hedeflerini talep etmek' olduğunu açıklamıştı. 

yıldönümü öncesi şiddet 

şiddet olayları, hem 26 ocak'ta söz konusu maçta güvenliği sağlayan görevlilere yönelik davadan çıkacak kararın açıklanmasından hem de, cuma günü düzenlenmesi öngörülen geniş çaplı gösterilerin hemen öncesinde başladı. 

perşembe günü, devrimin merkezi olarak görülen tahrir meydanı’na açılan kasru’l ayni caddesi’nde güvenlik güçleri ile cumhurbaşkanı muhammed mursi karşıtları arasında çatışma yaşandı.

polis, taş ve molotof kokteyli atan ve av tüfekleriyle ateş açan göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

perşembe günü yaşanan şiddet olaylarında, mısır'ın en ünlü futbol takımı el ehli'nin taraftarları da yer aldı. geçen yıl şubat ayında port said stadı'nda el masri takımıyla oynanan maçta seyircinin sahaya inmesi sonucu 79 kişi öldüğü olaylarla ilgili olarak taraftarlar, "kanın bedeli kandır" şeklinde slogan attı. 

liderlerden farklı mesajlar

cuma günü düzenlenmesi öngörülen protestoların hemen öncesinde konuşma yapan cumhurbaşkanı mursi, kutlamaların barışçıl bir şekilde geçmesini istediğini söylemişti.

mısır'ın en büyük muhalif grubu ulusal kurtuluş cephesi liderlerinden muhammed baradey tahrir ise, yıldönümü gösterilerine 'azami katılım' çağrısında bulunmuştu.

aynı zamanda düstur partisi başkanı baradey, yeni anayasanın tüm mısır'ı temsil etmesi, özgür ve nezih seçimlerin yapılmasını ve halkın bütün renkleriyle temsil edilmesini garanti eden yasaların çıkarılmasını istediğini söylemişti.

6 nisan hareketi kurucusu ahmed mahir ise, "bugünü kutlama günü olarak görmüyoruz. bugün müslüman kardeşlere tek olmadıklarını ispatlayan yeni bir devrim dalgası olacak. kendilerine karşı durabilecek bir başka güç olacağız" açıklamasında bulunmuştu. 

buna karşın müslüman kardeşler cemaati destekçilerini cuma günü tahrir meydanı’na göndermeyeceğini belirtti. cemaatin sözcüsü ahmed arif  "devrimin yıldönümünün mısır halkının moralini yükseltmekte yani daha fazla umut ve çalışmakta saklı olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuşmuştu. 

mübarek'i deviren isyan

25 ocak 2010'da devrik lider hüsnü mübarek'e yönelik başlayan protestolar, devrime dönüştü. mısır'da devrim sırasında ise 800’den fazla kişi hayatını kaybederken, 11 bine yakın kişi de yaralandı.

hüsnü mübarek, mısır’da yönetimi devirerek devrim yapmak isteyen protestocular arasından 900 kişinin hayatını kaybettiği olayların sorumlusu olmak ve çok sayıda yolsuzluğa karışmak suçlarıyla ağustos 2011'de başlayan davalarda yargılandı.

mübarek, 2 haziran 2012'de kahire'deki yargılandığı davada suçlu bulunarak müebbet hapse mahkum edildi.

mısır'da 30 yıl yönetimi elinde bulunduran hüsnü mübarek’in halk ayaklanması sonucu şubat 2011’de isifa etmesinden sonra yönetimi yüksek askeri konsey üstlendi. devrimin ardından temmuz ayında ise ülkede demokratik ilk seçimleri kazanan muhammed mursi, yemin ederek resmen göreve başladı.

beşinci cumhurbaşkanı

muhammed mursi, 1952'de monarşinin sona ermesinden bu yana mısır'ın beşinci cumhurbaşkanı oldu. ağustos ayında ise, başbakan hişam kandil liderliğindeki yeni hükümet göreve başladı. 

mursi göreve gelmesinin hemen ardından, mübarek rejiminin devrilmesiyle geçiş döneminde iktidarı üstlenen yüksek askeri konsey (yak) başkanı ve yeni kabinenin savunma bakanı hüseyin tantavi ile genelkurmay başkanı sami annan'ı emekliye sevk etmişti. 

mursi, ayrıca, askerlerin 17 haziran 2012 tarihinde ilan ettiği, orduya geniş yetkiler tanıyan ve cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan anayasal düzenlemeleri de iptal etmişti.

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;