Mısır Seçimleri

Mısır'da Mursi ve Şefik yarışacak

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura katılacak isimler resmen açıklandı, adayların itiraz başvuruları ise komite tarafından reddedildi.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Sonuçlar bekleniyor

Şefik karşıtı gösteri

İkinci tur 16-17 Haziran'da

Mısır'da eski lider Hüsnü Mübarek’in başbakanlığını yapmış Ahmed Şefik'in adaylığına karşı gösteriler düzenleniyor.
Mısır'da eski lider Hüsnü Mübarek’in başbakanlığını yapmış Ahmed Şefik'in adaylığına karşı gösteriler düzenleniyor. [Reuters]

mısır’da geçtiğimiz hafta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu ilk iki sırada bitiren muhammed mursi ile ahmet şefik'in ikinci turda karşı karşıya geleceği seçim komitesinin açıklamasıyla resmilik kazandı. 

seçim komitesi, müslüman kardeşler'in kurduğu hürriyet ve adalet partisi'nin (hap) lideri muhammed mursi'nin  5 milyon 764 bin 952, devrik lider hüsnü mübarek'in son başbakanı olan şefik'in ise 5 milyon 505 bin 327 kişinin oyunu aldığını bidirdi.
 
23 milyon civarında seçmenin oy kullandığı yarışa katılım yüzde 46 seviyesinde kaldı. seçimlerin ikinci turu 16-17 haziran tarihlerinde yapılacak ve kazanan aday 1 temmuz'da cumhurbaşkanılığı koltuğuna oturacak.
 
seçim komitesi resmi sonuçları açıklamadan önce şefik ile diğer adaylardan sol görüşlü hamdin sabbahi, ılımlı islamcı abdülmunim ebulfutuh ve eski arap birliği genel sekreteri amr musa’nın itirazlarını reddetti. 

seçim sonuçlarını tanımadığını bildiren ebulfutuh, cumhurbaşkanlığı yarışının adil bir şekilde gerçekleşmediğini öne sürdü.  

selefilerin desteği mursi'ye

seçim sonuçları henüz tazeliğini korurken, aşırı muhafazakar selefi el nur partisi ikinci turunda şefik'e karşı mursi'yi destekleyeceğini açıkladı. 

yarış dışı kalan adaylardan musa ise ikinci turda kimseye destek vermeyeceğini belirterek, iki ismin de ülkeyi eski rejime çevirecek bir islamcı yönetim anlayışı getireceğini savundu.

sabbahi karşıtı gösteri
 
bu arada, mısır'ın başkenti kahire'deki tahrir meydanı'nda pazar gecesi toplanan sol eğilimli kerame partisi'nin lideri hamdin sabbahi yanlıları, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna katılma hakkı elde eden şefik'i protesto etti.

göstericiler, eski rejimin devamı olarak görülen şefik'in mısır cumhurbaşkanı olması ihtimalini ‘kabus’ olarak nitelendiren sloganlar attı.

sabbahi birinci turu üçüncü sırada tamamlamış ve çok sayıda sandıkta şefik'in aldığı oylara itirazda bulunmuştu.

şefik ise önceki gün yaptığı basın toplantısında, “mübarek rejiminin hatalarını tekrar etmeyeceğini, gençleri de ülke yönetiminde söz sahibi yapacağını” söylemişti.

kahire sokakları ise ülkenin son 30 yılda yaptığı ilk demokratik seçimlerin ardından bölünmüş durumda. 

geçiş süreci devam ediyor

mısır'da 21 haziran'da resmen belli olacak yeni cumhurbaşkanı, 1 temmuz'da göreve başlayacak.

ülkeye 30 yıl hükmeden devlet başkanı hüsnü mübarek geçen yıl şubat ayında halk ayaklanmasıyla devrilmiş, yönetimi ordunun kontrolündeki yüksek askeri konsey devralmıştı. konsey, iktidarı sivillere devredeceği sözünü vermiş ve ocak ayında meclisin alt kanadı olan halk meclisi için seçimler yapılmıştı.

seçimlerde çoğunluğu, oyların yüzde 47’sini alan müslüman kardeşler'in siyasi kanadı hürriyet ve adalet partisi elde etmişti.

mısır'da cumhurbaşkanı adaylarının sayısı başlangıçta 23'tü. ancak mısır seçim komisyonu, bu adaylardan 10'una yasak getirmişti.

adaylıkları çeşitli nedenlerle yasaklananlar arasında müslüman kardeşler'den hayrat eş şatır, eski mısır cumhurbaşkanı yardımcısı ömer süleyman ve selefilerin desteklediği hazım ebu ismail de vardı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;