Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da seçim takvimi açıklanıyor

Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur’un Cumhurbaşkanlığı seçimi ile genel seçimlerin tarihlerini duyurması bekleniyor.

Haberin Öne Çıkanları

Katılım yüzde 38

Yüzde 98 'Evet'

Gösteriler sürüyor

Darbecilerin lideri Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi’nin Cumhurbaşkanı adayı olması için çağrılar artıyor. [Reuters]

mısır'da, salı ve çarşamba günleri yapılan anayasa referandumunun sonuçlarının belli olmasının ardından gözler geçici cumhurbaşkanı adli mansur'un yapacağı açıklamaya çevrildi. mansur büyük ihtimalle, darbe sonrası geçiş döneminde cumhurbaşkanlığı seçiminin, genel seçimlerden önce yapılacağını söyleyecek.

yüksek seçim kurulu üyesi isamuddin abdulaziz, cumhurbaşkanlığı seçiminin en geç mart ayı ortasında yapılacağını söyledi.

ülkede bazı sivil toplum kuruluşları, 3 temmuz’da dönemin cumhurbaşkanı muhammed mursi’yi görevden uzaklaştıran darbecilerin lideri savunma bakanı abdulfettah sisi’nin cumhurbaşkanı adayı olması için çağrılar yapıyor.

anayasa referandumunda katılım oranı yüzde 38,6 olmuştu. müslüman kardeşler hareketinin boykot ettiği referandumda oy kullanan 20 milyondan fazla kişinin yüzde 98'i yeni anayasa taslağına "evet" demişti. 

müslüman kardeşler'in ana omurgasını oluşturduğu ulusal yasallığı destekleme birliği ise referanduma katılımın ülke genelinde yüzde 10'u iddia etti. kurucusu ve bazı liderleri tutuklu olan 6 nisan hareketi de, gençlerin referanduma katılım oranının çok düşük olduğunu belirterek, bunun gençlerin siyasi süreci boykot ettikleri anlamına geldiğini söyledi. 

darbe karşıtı gösteriler

mısır’da darbe karşıtı gösteriler ise cumartesi günü de sürdü. göstericiler, referandum sonuçlarını ve cuma günü altı göstericinin öldürülmesini protesto etti. güvenlik güçleri, kahire üniversitesi'ndeki gösterileri engellemek için rektörlüğün talebiyle güvenlik güçleri üniversitenin kampüsünü bastı.

başkent kahire'nin yanı sıra iskenderiye ve giza’da da darbe karşıtı gösteriler düzenlendi. 

ulusal yasallığı destekleme birliği, mısır devriminin yıldönümü olan 25 ocak’ta ülke çapında gösteriler düzenlenmesi çağrısı yaptı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;