Türkiye

MİT iktidarın korumasında kaldı

Anayasa Mahkemesi, PKK ile görüşmeleri yürüten istihbarat teşkilatını korumak için çıkarılan yasanın hukuka uygun olduğuna karar verdi.

Haberin Öne Çıkanları

CHP'nin başvurusu

Kriz yaratmıştı

İfadeye gitmediler

Müsteşar Fidan ve ekibinin ifadeye çağrılması üzerine hükümet yasa düzenlemesine gitmişti. [AA]

türkiye'de pkk ile görüşmeleri yürüten milli istihbarat teşkilatı (mit) iktidarın korumasında kalmaya devam edecek, zira anayasa mahkemesi hükümetin istihbaratçıları korumak için çıkardığı yasanın hukuka uygun olduğuna karar verdi. 

yüksek mahkeme, ana muhalefet partisi chp'nin yeniden düzenlenerek, 'mit mensupları veya bazı kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarını başbakan iznine' bağlayan yasanın iptali için açtığı davayı görüştü. buna göre, anayasa mahkemesi, kanunun yürürlüğünün durdurulması ve iptal istemini reddetti. 
 
1 kasım 1983 tarihli ve 2937 sayılı devlet istihbarat hizmetleri ve milli istihbarat teşkilatı kanunu'nun 26. maddesi 17 şubat 2012'de şu şekilde değiştirilmişti: 
 
"mit mensuplarının veya belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından başbakan tarafından görevlendirilenlerin; görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da 5271 sayılı kanun'un 250. maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılması başbakanın iznine bağlıdır."
 
yasanın tbmm'de kabul edilmesinden beş gün sonra chp anayasa mahkemesi'ne başvurmuştu.
 
mit krizi
 
söz konusu yasa, hükümetle yargının mit müsteşarı hakan fidan'ın ifadeye çağrılması nedeniyle karşı karşıya gelmesi üzerine düzenlenmişti. 
 
mit'in pkk yöneticileriyle norveç'in başkenti oslo'da görüştüğünün basına yansımasının ardından, müsteşar fidan, eski müsteşar emre taner, fidan'ın eski yardımcısı afet güneş ve iki mit görevlisi kck soruşturmasında ifadeye çağrılmıştı.
 
mit'çiler özel yetkili savcı sadrettin sarıkaya'nın davetine icabet etmedi. krizi aşmak isteyen hükümet, peş peşe hamleler yaptı. önce kck soruşturmasını yöneten istanbul emniyet müdürlüğü'ndeki polis müdürleri görevlerinden alındı.

ardından istanbul cumhuriyet başsavcılığı, kendilerine haber vermeden mit'çileri ifadeye çağırdığı gerekçesiyle soruşturma dosyasını savcı sarıkaya'dan aldı.

başbakan tarafından görevlendirilen kamu mensuplarının başbakanlık izni dışında soruşturulmasına izin vermeyen yasa değişikliği tasarısı tbmm'ye getirildi, muhalefet partilerinin karşı çıkmasına rağmen düzenleme meclisten geçti. cumhurbaşkanı gül kanunu onayladı ve düzenleme yürürlüğe girdi.
 
ayrıca, adalet bakanı sadullah ergin savcı sarıkaya hakkında inceleme başlatılması için izin verdi.
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;