Mısır Seçimleri

Mursi resmen görevde

Mısır Cumhurbaşkanı seçilen Müslüman Kardeşler kökenli siyasetçi, yemin töreninde 'halkın onurunu korumak için çalışacağını' söyledi.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Resmen yemin edecek

'Kimseden korkmuyorum'

'Mücadeleye devam'

Mursi, 1952'de monarşinin sona ermesinden bu yana Mısır'ın beşinci cumhurbaşkanı oldu. [Reuters]

mısır’ın yeni cumhurbaşkanı muhammed mursi, başkent kahire’deki anayasa mahkemesi binasında yemin ederek resmen göreve başladı.

ülke tarihinde demokratik seçimle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı'nın bir grup hakim önünde yemin ettiği tören mısır devlet televizyonu tarafından canlı yayımlanıyor. mursi, 1952'de monarşinin sona ermesinden bu yana mısır'ın beşinci cumhurbaşkanı oldu.

yemin töreninde yer alan hakimlerden biri, açılış konuşmasında “bugün ikinci cumhuriyetin doğum günüdür” ifadesini kullandı.

anayasa mahkemesi'nde yapılan törenin ardından mursi için kahire üniversitesi'nde ayrıca bir tören düzenlendi. mursi'nin cumhurbaşkanlığı görevine gelmesinden dolayı mısır cumhurbaşkanlığı muhafız alayı 21 pare top atışı yaptı.

askerler katıldı

kahire üniversitesi'nde düzenlenen törene, yüksek askeri konsey başkanı mareşal hüseyin tantavi, anayasa mahkemesi başkanı faruk sultan, geçici hükümetin başbakanı kemal canzuri, kabine üyeleri, genelkurmay başkanı sami annan'ın yanı sıra devlet yönetiminde görevli çok sayıda bürokrat ile kahire'de bulunan yabancı misyon şefleri katıldı.

ordunun görevi belirttiği tarihte teslim etmesinin, takdir edilecek ve saygı ile karşılanacak bir davranış olduğunu ifade eden mursi, ''ordu sözünde durdu, şimdi ordunun kışlasına dönerek gerçek vazifesi olan sınırlara dönme zamanı'' dedi.

mısırlıların onurunun korunması için çalışacağını vurgulayan mursi, ülkedeki düzensizliğin sebebi olarak mübarek rejimini gösterdi.

mursi’nin yemin  töreninin parlamentoda yapılması talebi, anayasa mahkemesi’nin halk meclisini feshetmesi sebebiyle gerçekleşmedi. anayasa mahkemesi önünde yemin etmeyi kabul eden mursi, anayasa mahkemesi’nin parlamentoyu feshetme kararını da tanımış oldu.

tahrir'e indi

mursi, cuma günü başkent kahire'deki tahrir meydanı'nda, resmi yemin töreni öncesi sembolik olarak başkanlık yemini etti.

mursi, meydanı dolduran yüz binlerce kişi önünde yaptığı konuşmada, otoritenin tek kaynağının mısır halkının iradesi olduğunu ve bu iradenin üzerinde hiçbir gücün bulunmadığını belirtti.

yönetimi elinde bulunduran yüksek askeri konsey'in, cumhurbaşkanlığı makamının yetkilerini daraltmasıyla ilgili tartışmalara da değinen mursi, halk tarafından görevlendirildiği için yetkilerinden kesinlikle taviz vermeyeceği uyarısında bulundu. ''allah'tan başka kimseden korkmuyorum'' diyen mursi, devrimin bütün amaçlarına ulaşıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini bildirdi.

mursi, müslüman kardeşler'in yönetimde olduğu mısır'ın din eksenli bir siyaset izleyeceği yönündeki kaygılara atıfla, ''din ile anayasa ve hukuka saygı arasında bir ihtilaf olamayacağını'' savundu.

mursi ayrıca, mısır'ın afrika ve ortadoğu'daki komşularıyla ilişkilerini geliştireceklerini, barışın korunması için çalışacaklarını söyledi.

öte yandan, tunus nahda partisi lideri raşid gannuşi, mısır'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin suriye'deki devrime büyük destek sağladığını ve devrim ateşinin diktatörlükle yönetilen diğer ülkelere de sıçrayacağını söyledi.

seçimlerden sonra mursi'ye tebriklerini sunmak için mısır'a gelen raşid gannuşi anadolu ajansı'na yaptığı açıklamada, mısır seçimlerinin suriye devrimine hem manevi hem de siyasi anlamda destek sağladığını, suriye devriminin çok yakında başarıyla sonuçlanacağını ve islamcıların diğer güçlerle birlikte suriye'de iktidara geleceğini savundu.   

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;