Ukrayna

NATO: Rusya ayrılıkçılara tank veriyor

Genel Sekreter Rasmussen, Rusya ordusunun Ukrayna'daki ayrılıkçılara ağır silah ve zırhlı araç sağladığını, Moskova'nın bu konudaki inkarının 'içi boş' olduğunu söyledi.

Konular: Avrupa
Ayrılıkçıların bayrağını taşıyan tanklar geçen hafta Donetsk'te görüntülenmişti. [AFP]

kiev yönetiminin talebi üzerine yapılan olağanüstü nitelikli nato-ukrayna komisyonu toplantısı sonrasında konuşan nato genel sekreteri anders fogh rasmussen, rusya'yı 'ukrayna'daki yasa dışı askeri eylemlerine derhal son vermeye' çağırdı. 

rasmussen, rusya'nın inkârını 'içi boş' olarak nitelerken, rus askerlerinin ve ekipmanlarının ukrayna'nın doğu ve güneydoğusunda sınırı yasa dışı şekilde geçtiğinin net olduğunu belirtti.

rus güçlerinin ukrayna topraklarında doğrudan askeri operasyonlarda yer aldığını öne süren rasmussen, moskova'nın ayrılıkçılara tank, zırhlı araç, top ve roketatarlar sağladığını, savaşa hazır binlerce rus askerinin de ukrayna sınırına yakın mevkide tutulduğunu belirtti.

mevcut durumun ukrayna'nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün bariz ihlali olduğunu vurgulayan rasmussen, "rusya'nın uluslararası yükümlülüklerini sürekli hiçe saymasını en güçlü ifadelerle kınıyoruz" dedi.

NATO'nun uydu görüntülerinde Rusya ordusunun sınıra 50 km mesafede konuşlandığı belirtiliyor. [AP]

nato perşembe günü paylaştığı uydu görüntülerinde ukrayna sınırını geçen rus birliklerinin yer aldığını açıklamıştı. 

moskova, komşu ülkede askeri faaliyette bulunduğu iddialarını reddediyor, yaşanan çatışmalardan ukrayna yönetimini sorumlu tutuyor. 

ukrayna cumhurbaşkanı petro poroşenko ile 4-5 eylül'de galler'de yapılacak nato zirvesi'nde bir araya geleceklerini belirten rasmussen, ukrayna'nın nato üyeliği konusunda yapılan açıklamalara ilişkin olarak 2008'deki bükreş zirvesi'nde alınan kararlara atıfta bulunarak, "ukrayna'nın istemesi ve gerekli kriterleri yerine getirmesi halinde üyeliğin mümkün olduğunu" vurguladı.

kaynak: reuters, anadolu ajansı

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;