Dünya

NATO'nun Afganistan'da son yılı

BM NATO’nun Afganistan’daki görev süresini son kez uzattı. NATO güçleri Aralık 2014’te Afganistan’dan çekilecek.

Afganistan'daki Taliban saldırıları son aylarda arttı AFP

birleşmiş milletler güvenlik konseyi’nde oybirliği ile alınan kararda afganistan’daki durumun taliban, el kaide saldırıları ve uyuşturucu ticareti nedeniyle "uluslararası güvenlik ve barışa hala tehdit oluşturduğu" vurgulandı. karara göre nato liderliğindeki uluslararası güvenlik ve yardım gücü isaf, aralık 2014’te sorumluluğu tamamen afgan güvenlik güçlerine devredecek.

isaf, 11 eylül saldırılarının ardından 2001’de girdiği afganistan’dan son yıllarda kademeli olarak çekilmeye çalışıyor. 49 ülkenin destek verdiği uluslararası koalisyon askerlerinin sayısı son iki yılda 130 binden 87 bine düştü.

haziran ayında, afganistan güçleri ülkede güvenliği sağlama sorumluluğunu isaf’tan devraldı. devir teslimden bu yana uluslararası koalisyon bölgede destek gücü olarak bulunuyor. son aylarda taliban da saldırılarını arttırdı.

afganistan devlet başkanı hamid karzai, afganistan savaşı’nın 12. yıldönümünde abd öncülüğündeki koalisyonu sert sözlerle eleştirdi. nato faaliyetlerinin afganistan’da çok fazla acı ve kayba yol açtığını ama hiçbir kazanım getirmediğini söyledi. son altı yılda ülkede 14 binden fazla sivil öldü.

abd, afganistan'daki 68 bin askerinin yarısını 2014'ün ilk aylarında çekmeyi planlıyor. 2014 sonrasına afgan askerlerinin eğitimi ve "terörle mücadele operasyonları" için asker tutmak istiyor, ancak sayı belirsiz. washington'ın hedefi, kabil'le 2014 sonrasında amerikan askerlerine operasyon yapma yetkisi tanıyan ikili anlaşma yapmak. karzai'nin açıklamalarının ardından önümüzdeki hafta imzalanması planlanan anlaşmanın geleceği tartışılıyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;