Kürt sorunu

Ölümü beklerken

Diyarbakırlı Mizgin'in ailesi, 12 Eylül tarihinden bu yana açlık grevi yapan kızlarının hayatta kalması için her geçen gün umudunu yitiriyor.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Yoksul bir ev

Telefondaki kısık ses

Ölümü göze alan aile

Altı aydır cezaevinde tutuklu olan Mizgin Arı'nın sağlık durumunda onarılamaz hasarlar oluştu. [Gonca Şenay - AJT]

diyarbakır'ın en yoksul semtlerinden birinde, bağlar mahallesindeki evin salonu sayılabilecek odada, yer minderlerinde oturan bir anne ve bir baba... adları rahime ve mehmet arı. arı çiftinin ellerinde ve evin duvarlarında sekiz çocuklarından biri olan kızları mizgin'in fotoğrafları var. mizgin arı, türkiye'deki cezaevlerinde 65'inci güne giren açlık grevlerine katılan ilk gruptan, ilk 64 kişiden biri.

ağabeyi yıllar önce pkk'ya katılmış mizgin'in, kendisi ise kapatılan dtp ve halihazırda kürtlerin ağırlıklı temsil edildiği bdp'nin kadın ve gençlik kollarında çalışmış. ancak türkiye genelindeki iddianameye göre pkk'nın çatı örgütü kck operasyonları kapsamında 2012 yılı mayıs ayında tutuklanmış. şimdi sayıları 700'ü bulan açlık grevi eylemcilerinden biri.
 
bugün artık sağlık durumu kritik aşamaya gelen mizgin'in eyleme nasıl başladığını, kendisi de 1980 darbesinden sonra cezaevinde açlık grevi yapan babası mehmet arı anlatıyor:

"görüşüne gittiğimde dedi ki, 'böyle bir şey düşünüyoruz, çünkü başka alternatif kalmadı.' bir baba olarak, süreci anlattım. ben fazla inanmıyorum ama belki bir şeyler iyi yönde olabilir diye kendisine anlattım. dedi ki 'hayır hep bir oyalamadır, yani biz hiç sanmıyoruz..."
 
o dönem başkent ankara'daki ak parti hükümetinden gelen açıklamaları mizgin ve arkadaşları oyalama olarak kabul etti ve açlık grevine başladı. sonra onlara başkaları da katıldı, sayıları yüzleri buldu.
 
geri döndürülemeyen hasarlar
 
açlık grevindekiler vitamin ve şeker desteği alıyor. ancak özellikle mizgin gibi 60 günü geçenlerin vücutları, geri dönülemez hasarlar almaya başladı.
 
mizgin'in babası, "gözü artık eskisi gibi değilmiş, kapanıp açıyormuş gözleri. tansiyonu ikide bir yükseliyor düşüyor, ışıktan çok etkileniyormuş. ben telefonla onunla çok yavaş konuşmaya çalıştım. yine de beni uyardı, o kadar yavaş konuştuğum halde, 'baba biraz sessiz konuşur musun?' dedi. demek ki kabul etmiyor kulak" diye konuşuyor.
 

anne rahime ve baba mehmet arı. [gonca şenay-ajt]
türkçe bilmeyen anne rahime arı, bir gün önce kızını ziyarete gitmiş. ve o ziyaretten bu yana, o da "boğazımdan geçmiyor" diye yemek yememiş. siyasetçilere sesleniyor ve "hükümet çözüm bulsun, bu iş bitsin artık" diyor. 
 
'dağdaki ölümlere benzemez'
 
ancak, diğer yandan mizgin'in annesi de babası da onun ve açlık grevindeki diğerlerinin ölümünü göze almış.
 
baba arı'nın sözleri sert: "erdoğan'ın gözü aydın olsun. ne olacak? 30-40 bin genç vermişiz, 10 bin tane daha vereceğiz ama bu iş sonuçlanacak mı, kürt sorunu bitecek mi? keşke bitseydi, bilsek bitecek bu 10 bin insan da gitsin ya. ama şunu herkes bilsin, cezaevlerindeki ölümler dağdaki ölümlere benzemez. dağda 25 cenaze geliyor, icabında sen hazmedebiliyorsun. istesen de istemesen de, acı çeksen de çekmesen de... ama cezaevinden cenazeler çıkarsa, herkes bunu bilsin, bu kanı kimse durduramaz artık."
 
en kritik talep
 
grevdekilerin, türkiye'yi 10 yıldır yöneten akp hükümetinden talep ettikleri arasında mahkemelerde kürtçe savunma hakkı, okullarda kürtçe eğitim hakkı ve cezaevindeki pkk lideri abdullah öcalan'ın avukatlarıyla görüştürülmesi var.
 
iktidar, kürtçe savunma hakkının önünü açacak yasal düzenlemeyi meclise gönderdi. "herkese kendini en iyi ifade ettiği dilde savunma hakkı" veren tasarı önce komisyonlarda görüşülecek, sonra yasalaşacak. düzenlemenin hayata geçmesinin ne kadar zaman alacağı belli değil.
 
kürtçe eğitim için şimdilik, sadece bir süre önce verilen seçmeli ders hakkı var.
 
en kritik talebin odağındaki isim pkk lideri öcalan. öcalan'ın, temmuz 2011'de, diyarbakır silvan'da 14 türk askerinin hayatına mal olan pkk saldırısından bu yana avukatlarıyla görüşmesine izin verilmiyor.

ancak hükümet bu konuda bir adım atmadı ve nasıl bir tavır alacağına ilişkin de bir ipucu vermedi. avukatların, son olarak pazartesi günü yaptığı görüşme talebi de bir defa daha reddedildi.
 
oysa, açlık grevindeki mahkum ve tutuklular için en kritik talep bu. 
 
zana, ankara'da eylemde
 
gelinen noktada, hükümet ile onlar adına görüşme masasına oturan bdp'nin milletvekilleri de açlık grevinde.
 
milletvekilleri cezaevlerine seslenerek katıldılar eyleme... "siz ölümüne direniyorsanız, biz de ölümüne direneceğiz" sözleriyle, biri siyasi yasaklı olduğu için bağımsız, toplam 7 miletvekili tıpkı cezaevindekiler gibi süresiz, dönüşümsüz eyleme başladı.
 
son olarak, bu isimlerin arasına kürt siyasetinin sembol isimlerinden leyla zana da katıldı. zana, diğer vekiller gibi diyarbakır'daki demokratik toplum kongresi (dtk) binasında değil, tbmm çatısı altında, kendisine verilen makam odasında yapıyor açlık grevini.

kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;