Pakistan'ın sessiz savaşı

Pakistan'ın Bin Ladin raporu

Al Jazeera, El Kaide liderinin öldürüldüğü saldırı ile ilgili hazırlanan rapora ulaştı. Hükümet, ihmal ve beceriksizlikle suçlanıyor.

Konular: Dünya
ABD komandoları 2 Mayıs 2011’de İslamabad yakınlarındaki bir eve düzenledikleri operasyonla Bin Ladin'i öldürmüştü. [AFP]

pakistan'da  el kaide lideri usame bin ladin’in öldürüldüğü  abd operasyonu ile ilgili bir rapor hazırlandı. al jazeera, üst düzey hukuçuların üyeleri arasında yer aldığı bir komisyon tarafından hazırlanan raporu ele geçirdi.

haziran 2012’de kurulan komisyon, abd operasyonunun yanı sıra  bin ladin’in pakistan’a nasıl girdiği ve hükümetin haberi omaksızın nasıl dokuz yıl yaşadığını da araştırdı.  

bugüne kadar pakistan hükümeti tarafından gizlenen 336 sayfalık rapor, bin ladin ailesi de dahil olmak üzere 200’den fazla tanık, dönemin istihbarat şefi, bakanları ve yetkilileri ile ordu, bürokrasi ve güvenlik birimlerinin ifadeleri doğrultusunda hazırlandı. 

raporda gizli ilişkiler olduğu iddialarını destekleyecek kanıta rastlanmadığını söylense de 'hükümet içi veya dışında bir seviyeye kadar bazı olayların görmezden gelinmiş olabileceği' ihtimalinden bahsediliyor.

abbottabad'a amerikalıların düzenlediği operasyonu da eleştiren rapor, bunu bir 'savaş nedeni' ve doğu pakistan'ın 1971'de bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana 'pakistan'ın yaşadığı en büyük aşağılama' olarak niteliyor

askeri politikalar başarısız

washington’un pakistan’ın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü aşağılayıcı şekilde görmezden geldiği ifade edilen raporda,  el kaide lideri bin ladin’in yaklaşık 10 yıl boyunca ülkede yaşadığının tesbit edilememesini de pakistan kurumlarının başarısızlığı olarak değerlendiriliyor.

rapora göre, siyasi ve askeri liderlerin, ülkenin batı sınırlarında yapılan kara ve hava ihlallerini engelleme konusundaki politikaları da başarısız.  metinde ülkenin batı sınırındaki radar sisteminin de abd’ye ait insansız hava araçlarını tespit etmekte yetersiz kaldığı ifade ediliyor.

'tek düşman hindistan'

pakistan’ın güvenlik politikalarının zamanının geçmiş olduğunu belirten rapor, bu konuyla ilgili önemli iki belgenin en son 2004 ve 2007 yıllarında güncellendiğini belirtiyor. her iki belgede de pakistan’a düşmanlık eden tek ülke hindistan olarak geçiyor. 

dönemin pakistan istihbarat servisi’nin (isi) başkanı general ahmed şuya paşa raporda pakistan’ın washington politikalarına karşı kendini koruyamayacak kadar zayıf ve washington’a bağımlı hale geldiğini belirtiyor.

paşa, abd’nin bin ladin operasyonunun belli kişi veya kurumların değil tüm sistemin sistematik başarısızlığından kaynaklandığını aktarıyor.

raporda pakistan’ın eski abd büyükelçisi hüseyin hakkani de de abd vatandaşlarına kanuna aykırı şekilde vize vermekle suçluyor.

bin ladin, 11 eylül 2001 yılında abd’nin new york kentindeki dünya ticaret merkezi ile pentagon’a düzenlenen, 3 binden fazla kişinin öldüğü saldırılardan sorumlu tutuluyordu. 

cia tarafından verilen istihbarat doğrultusunda amerikan komandoları 2 mayıs 2011’de başkent islamabad yakınlarındaki bir eve operasyon düzenlemiş ve yıllardır aranan, başına milyonlarca dolar ödül konan bin ladin’i öldürmüştü.

bin ladin’in cesedinin otopsi yapıldıktan sonra okyanusta açıklanmayan bir yere atıldığı bildirilmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;