IŞİD

Peşmerge Sincar'ı almak için savaşıyor

Kuzey Irak'ta uluslararası koalisyonun hava desteğiyle IŞİD'e karşı harekâtını sürdüren peşmerge geniş bir alanda kontrolü elinde tutuyor. Peşmergenin ilk hedefi stratejik konumdaki Musul'ın Sincar ilçesini örgütten kurtarmak.

Konular: Ortadoğu

iki hafta önce irak'ın kuzeybatısında 8 bin kişilik güçle işid'e karşı şimdiye kadarki en en büyük harekâtını gerçekleştiren peşmerge bölgedeki kontrolünü genişletiyor. 

18 aralık'ta sincar dağı'ndaki işid kuşatmasını kıran peşmerge stratejik noktaları ele geçirdi. al jazeera'ye konuşan peşmerge komutanı haşim sitaie, başta irak-suriye sınırında olmak üzere bölgedeki ana yolların kontrolünü ele aldıklarını, bu sayede işid'e karşı daha da avantajlı konuma geçtiklerini söyledi. 

peşmergeye harekâtta abd öncülüğünde kurulan uluslararası koalisyon güçleri hava bombardımanı desteği veriyor. 

sitaie, "koalisyon uçaklarına yerden hedef belirliyoruz, koordinasyonlu çalışmamız onların isabet oranını artırdı" dedi.

sincar için mücadele sürüyor

bir haftadır çatışmaların yaşandığı musul'a bağlı sincar'ın merkezi ise henüz örgütün elinden kurtarılabilmiş değil. işid militanları peşmerge güçlerinin ilerleyişini bombalı tuzaklarla engellemeye çalışıyor. binalardaki keskin nişancılar da peşmergeye karşı direniş gösteriyor. örgüt üyeleri ayrıca sık sık lastik yakarak oluşturdukları siyah duman bulutuyla savaş uçaklarının görüşünü engellemeye çalışıyor. 

ezidi nüfusunun yoğun olduğu sincar ilçesi, peşmerge güçlerinin 3 ağustos'ta bölgeden çekilmesiyle işid'in eline geçmişti. ilçe ve köylerini terk eden 30 bin ezidi, sincar dağı'na sığınmıştı. bu ezidilerden yaklaşık 20 bini, güvenli kara koridorunun açılmasıyla pyd'nin silahlı kanadı ypg'nin kontrolündeki irak'ın duhok kentine nakledilmişti.

sincar, işid'in en güçlü konumda olduğu musul'a giden hat üzerinde tel afer'le beraber stratejik bir konumda bulunuyor. sincar ele geçirildiği takdirde peşmergenin nihai hedef olan musul'a büyük bir operasyon yapacağı tahmin ediliyor. 

'kessab ypg'de'

suriye'de devam eden çatışmalarda ise ypg güçlerinin perşembe günü 44 işid üyesini öldürdüğü belirtildi. 

suriye insan hakları gözlemevi'nin verdiği bilgiye göre ypg haseke'ye bağlı kessab'ı örgütten kurtardı. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;