IŞİD

Reina saldırısında 9 tutuklama daha

Reina saldırısına ilişkin gözaltında bulunan IŞİD üyesi 10 kişi tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. 9'u tutuklandı. Saldırıyla ilgili tutuklu sayısı 24'e yükseldi.

Konular: IŞİD, Türkiye
İstanbul'daki Reina gece kulübüne yeni yılın ilk saatlerinde düzenlenen silahlı saldırıda 39 kişi hayatını kaybetti. [Fotoğraf: Reuters]

reina saldırısına ilişkin gözaltında bulunan işid üyesi 10 kişi tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. 9'u tutuklandı. saldırıyla ilgili tutuklu sayısı 24'e yükseldi. şüphelilerin, saldırgan abdulkadir masharipov ile birlikte aktif faaliyetler yürüttükleri ve benzer eylem potansiyelleri bulunduğu belirtildi.

reina saldırısına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltında bulunan 10 şüpheli, polis tarafından istanbul adalet sarayı'na getirildi. soruşturmayı yürüten savcı gökalp kökçü tarafından ifadeleri alınan şüpheliler, tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. savcı, tüm şüphelilerin "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından; şüphelilerden abdurrauf sert'i ise ayrıca saldırıda hayatını kaybeden 39 kişi nedeniyle 39 kez "kasten öldürme" suçundan sevk etti.

şüphelilerle ilgili tespitler

sevk yazısında şüpheliler ile ilgili tespitlere de yer verildi. tespitler şöyle:

"- şüpheli muhammed ebulhasan'ın saldırgan masharipov ile afganistan'ın veziristan bölgesinde siyasi ve silahlı eğitim gördü. masharipov ile reina saldırısı öncesinde 4 kez buluştuğu tespit edildi.

- şüpheli abdurrauf sert, reina eyleminin planlayıcılarından. halen gözaltında bulunan deaş terör örgütünün güvenli evlerinden (madafalar) sorumlu emir düzeyinde faaliyet gösteren eyüp korkusuz'un yardımcısı. masharipov'un esenyurt'ta yakalandığı ve barındırıldığı evin kira kontratı fotoğraf olarak şüphelinin cep telefonundan elde edildi.

-şüpheli maierdan tuersun, küçükçekmece'deki telefon satışı yapılan işyerini deaş militanlarının irtibat yeri olarak kullandırdığı belirtildi. masharipov'un kaçışı ve saklanması eylemlerini planlayan tulpar kod adlı ibrahim isimli deaş militanıyla irtibatlı.

- şüpheli abulaiti halike, saldırgan masharipov'un kaçmasına yardım eden tulpar kod adlı ibrahim'in yardımcısı. telegram üzerinden çok sayıda örgütsel görüşmesi tespit edildi. telefon incelemesinde çok sayıda örgütsel paylaşım elde edildi.

-şüpheli kuerban muhemmedemınşeyh, masharipov'un saklanmasına yardım eden muhammed fatih kod isimli muhammd ebu hasan ile irtibatlı ve birlikte hareket ettiği tespit edildi. masharipov'a lojistik destek sağlayan şahıslarla irtibatlı.

-şüpheli maımaıtıalı nuermaımaıtı, tulpar kod adlı ibrahim'in yardımcısı ve telegram üzerinden çok sayıda görüşmesi tespit edildi. reina saldrısından sonra hatay'dan illegal yollardan deaş'a katılmak için çıkarken yakalanan abulıkemu maıtırehemu ile irtibatlı. telefon incelemesinde çok sayıda deaş ile ilgili fotoğraf ve paylaşımların bulunduğu tespit edildi.

-şüpheli abudureheman aıhemaıtıtıohet, reina planlayıcısı firari şüpheli haku kod adlı mustafa dursun ile irtibatlı. hatay'dan suriye devleti'ne geçmek üzereyken yakalandı. üzerinde bulunan defterde patlayıcı madde ve bomba yapımını gösteren bilgiler elde edildi.

-şüpheli maımaıtıtuersun sulaıman, kardeşi halen suriye'nin çatışma bölgelerinde deaş militanı. tulpar kod adlı ibrahim ve muhammed kod ile irtibatlı.

-şüpheliler abulıkemu maıtırehemu ve maımaıtıtuohetı balatınıyazı ise deaş'a katılmak amacıyla hatay'dan geçmek üzereyken yakanlandı"

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;