Balkanlar

Samaras'tan 'aşırı sağ' uyarısı

Avrupa'da ırkçı partilerin yükselişte olduğunu söyleyen Yunanistan Başbakanı, sorunla mücadele için bir yasa çıkaracağını duyurdu.

Haberin Öne Çıkanları

Tarihi sinagog ziyareti

Anma törenine katıldı

Sessiz yürüyüş

Samaras, "Neo-Nazizm ile mücadele hiç bu kadar önemli olmamıştı" dedi. [AFP]

yunanistan başbakanı antonis samaras, hükümetinin ülkede ırkçılığa ve şiddete izin vermeyen bir yasa hazırlayacağını açıkladı. samaras, aşırı sağ partilerin avrupa'da 1930'lı yıllardakine benzer şekilde yükselmelerine uygun zemin hazırlanmaması gerektiğini söyledi. 

samaras pazar günü 2. dünya savaşı sırasında selanik’ten trenlerle auschwitz-birkenau'daki ölüm kampına gönderilen yahudiler anısına monastiriotes sinagogu’nda düzenlenen törene katıldı. böylece yunanistan’da ilk kez görevdeki bir başbakan bir sinagogu ziyaret etmiş oldu.

aşırı sağ partilerin avrupa’da yükselişte olduğunu hatırlatan samaras, hükümetleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

samaras, “neo-nazizm ile mücadele hiç bu kadar önemli olmamıştı” diye konuştu.

'aşırı-sağı siyasetten silin'

törende konuşan avrupa yahudi kongresi başkanı moşe kantor ise yunanistan hükümetine aşırı sağ partileri siyasi arenadan tamamen silme çağrısı yaptı. 

sinagogdaki törenin ardından özgürlük meydanı’nda bir dakikalık saygı duruşu yapıldı ve 1943 yılınd auschwitz-birkenau kampı'na giden trenlerin kalktığı eski tren istasyonuna kadar sessiz yürüyüş gerçekleştirildi.

1943 yılının mart ayından ağustos ayında kadar 46 bin 91 selanikli yahudi auschwitz-birkenau'a gönderilmişti. bunlardan sadece bin 950’si hayatta kalmayı başarabilmişti. yunanistan’da yaşayan 80 bin yahudinin 5 binden azı hayatta kalmış, hayatta kalanların çoğu ise kamplardan döndükten sonra israil’e yerleşmişti.

halen yunanistan'ın en büyük ikinci kenti selanik’teki yahudilerin sayısı binin altında.

altın şafak yükselişte

yunanistan’da aşırı sağcı altın şafak partisi geçen yıl yapılan seçimlerde 150 sandalyeli parlamentoda 18 milletvekili çıkarmıştı.

parti, 'yahudi düşmanlığıyla' da suçlanıyor. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;