Mısır'da darbe dönemi

Şami açlık grevinde kararlı

Mısır’da 268 gündür hapiste olan ve açlık grevinde 105 günü geride bırakan Al Jazeera muhabiri Abdullah Şami hapishane yetkililerinin grevi bırakması için kendisini ikna etmeye çalıştığını söyledi.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Al Jazeera'nin Mısır'da tutuklu olan muhabiri Abdullah Şami'nin sağlık durumu kötüleşiyor. [Fotoğraf: Al Jazeera]

şami hapishaneden gönderdiği mektubunda, tüm çabalara rağmen açlık grevini sürdürme kararında olduğunu açıkladı.

şami mektubunda, ebu zubel hapishanesi görevlilerinden bir subayın yarım saat boyunca kendisini ikna etmeye çalıştığını, ikna edemeyince de sürekli gözlem altında tutulmasını emrettiğini dile getirdi.

ashton'a eleştiri

avrupa birliği'nin dış ilişkilerden sorumlu yüksek temsilcisi catherine ashton’ın mısır yönetiminin demokrasi yolunda adımlar attığı yönündeki açıklamalarını da eleştiren şami, "sanki kendisi özgür basının demokrasinin temeli olduğunu bilmiyor. ben burada ölüme doğru gidiyorum" ifadelerini kullandı. şami gözaltındaki diğer al jazeera gazetecilerinin de durumunun farklı olmadığını vurguladı.

şami'nin çarşamba günü kendisini hapishanede ziyaret eden eşi, hapishane yönetiminin şami’yi tek kişilik bir hücreye almayı kararlaştırdığını söyledi. kocasının durumunun kötü göründüğünü ifade 

İNFOGRAFİK - MISIR'DA GAZETECILERE BASKI

eden şami’nin eşi, abdullah şami'nin hastaneye kaldırılmasını talep etti.

açlık grevine başlamadan 108 kilo olan şami, 74 kiloya düştü.

al jazeera çalışanları, 5 mayıs pazartesi günü mısır’da yaklaşık dokuz aydır gerekçe gösterilmeden gözaltında tutulan, açlık grevindeki abdullah şami’ye destek için doğum gününde gösteri düzenlemişti.

mısır’da şu anda al jazeera çalışanı toplam dört gazeteci tutuklu. gazeteciler muhammed fehmi, bahir muhammed ve peter greste 29 aralık’tan bu yana gözaltında. mahkeme, al jazeera gazetecilerine terör örgütüne üye olma, destekleme ve yalan haber yayma suçlamasında bulunuyor. gözaltında tutulan üç al jazeera gazetecisinin mahkemesi 15 mayıs'a ertelenmişti.

3 temmuz 2013’te muhammed mursi’yi görevden uzaklaştıran askeri darbenin ardından mısır güvenlik güçleri al jazeera’nin kahire’deki bürosunu basmış, tüm malzemelere el koymuştu. büronun malzemeleri hâlâ mısır makamlarının elinde rehin olarak tutuluyor.

darbenin ardından darbeye destek veren mısır basını, taraflı olduğu gerekçesiyle al jazeera’ye yönelik saldırı başlatmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;