Türkiye

Sığınmacı sayısı 130 bini aştı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kobani'deki IŞİD saldırılarından kaçıp Türkiye'ye gelen Kürtlerin sayısının 130 bini aştığını açıkladı. Kurtulmuş, ''Hiç kimse Suriye'den gelen Kürt kardeşlerimiz üzerinden siyasi şov yapmaya kalkmasın'' dedi. Sınırdan geçişler geçici olarak durduruldu.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'a göre Suriye'den gelen Kürtlerin sayısı 130 bini buldu. [Fotoğraf: AA]

suriye'nin kuzeyindeki kobani bölgesinde irak şam islam devleti'nin (işid) saldırılarından kaçıp türkiye'ye sığınan kürtlerin sayısı her geçen saat artıyor. başbakan yardımcısı numan kurtulmuş, sayının 130 bini aştığını ifade etti ve ''ümit ederim ki çok daha kalabalık bir göçmen dalgasıyla karşı karşıya kalmayız'' dedi.

kurtulmuş'un açıklaması şöyle:

''dün itibariyle sınırın hemen yanındaki bölge, insansız bölge haline getirildi. süleyman şah parkı'nın içine açılan yerleşim yerinde de göçmenler barındırılmaya başladı. ümit ederim ki çok daha kalabalık bir göçmen dalgasıyla karşı karşıya kalmayız. kalırsak da bütün detaylar hazırlanmıştır. bu bir doğal afet değil. hiç kimse suriye'den gelen kürt kardeşlerimiz üzerinden siyasi bir şov yapmaya kalkmasın. kimse orada yardım faaliyetlerini zorlaştıracak bir davranış içine girmeye kalkmasın. biz gelen herkesi kimliğine bakmadan; türkmen, arap, ezidi, kürt herkesi kabul ediyoruz. herkesin, tüm siyasi partilerin yardımcı olması gerekiyor."

afet ve acil durum yönetimi başkanlığı (afad) 21 eylül pazar günü göçmen sayısının 100 bine yaklaştığını duyurmuştu. sayı bir gün içinde 30 binden fazla artmış oldu.

geçici durdurma

suruç'ta bulunan al jazeera muhabiri mahmut bozarslan'ın aktardığına göre, sınırdan geçişler geçici olarak durduruldu, sınıra yakın köylerden de patlama sesleri geliyor.

demokratik bölgeler partisi'nden (dbp) bir grup, sınıra yürümek isteyince güvenlik güçleri kalabalığa müdahale etti.

kaçışlar sürüyor

rakka'ya bağlı tel abyad ile aynel arap bölgesi arasında, işid ile pyd arasındaki çatışmalar devam ediyor. aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda suriyeli bölgeden kaçıp, suruç'a bağlı mürşitpınar mahallesi'nden türkiye tarafına alınıyor.

sığınmacılar pazar günü itibariyle türkiye'ye bir noktadan daha girmeye başladı. göçün adresi bu kez şanlıurfa’nın birecik ilçesine bağlı köyler oldu. bir günde yaklaşık 4 bin kişi türkiye’ye geçti. işid sınıra 300 metre uzaklığa mevzilendi.

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, pazar günü yaptığı açıklamada, türkiye'nin gelen herkesi aldığını söylemiş, "arap’ı da, kürt’ü de, ezidisi de geliyor. hepsine bağrımızı açtık, kucaklıyoruz" demişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;