Somali'de kıtlık

Somali’de açlıktan ölüm

Kuraklığın yeniden etkilemeye başladığı Somali'de 6 çocuk açlıktan hayatını kaybetti. Ülkede 2010-2012 yılları arasında yaşanan kıtlık, yarısı çocuk 258 bin kişinin ölümüne yol açmıştı.

Konular: Afrika
Somali'de binlerce kişi mülteci kamplarında kötü koşullarda yaşamaya çalışıyor. [Fotoğraf-AFP]

somali’nin kuzeybatısındaki vacid bölgesinde açlık nedeniyle 6 çocuk yaşamını yitirdi. bölgede 2014 yılının ortalarından beri kuraklığın etkili olduğu belirtiliyor.

birleşmiş milletler (bm) verilerine göre, somali'de 2010-2012 yılları arasında 258 bin kişi açlık nedeniyle hayatını kaybetti.

bunların 133 bini beş yaşın altındaki çocuklardan oluşuyor.

abd’nin kıtlıkla mücadelede erken uyarı ağı’nın ortaklığında hazırlanan raporda, açlığın mayıs-ağustos 2011'de ayda yaklaşık 30 bin can aldığı vurgulandı.

8 milyon nüfuslu ülkenin özellikle güney ve orta kesimindeki bölgelerini etkileyen açlık krizi, nüfusun yüzde 4,6'sı ile beş yaş altındakilerin yüzde 10'unun ölümünde neden oldu.

raporda birleşmiş milletler’in (bm) yaşanan trajediyi önlemek kıtlık ilan edilmeden önce daha fazlasını yapmış olması gerektiği de kabul edildi.

siyasi istikrar umudu

somali'de nüfusun neredeyse yarısını etkileyen kıtlık, kuraklıkla birlikte baş göstermiş, 1991 yılında cumhurbaşkanı siad barre'nın görevden uzaklaştırılmasının ardından başlayan iç savaşın etkisiyle daha da artmıştı.

2011 temmuz ayında ülkenin southern bakool ve lower shabelle bölgelerinde resmi olarak kıtlık ilan edilmiş, felaket daha sonra orta shabelle ve afgoye bölgelerine ve başkent mogadişu’daki mülteci kamplarına da yayılmıştı.

birleşmiş milletler şubat 2012’de ülkedeki kıtlığın sona erdiğini duyurmuştu.

ülkede halen 2.7 milyon insan hayatlarını yeniden kurabilmek için yardım bekliyor.

somali'de 1992 yılında yaşanan kıtlıkta da yaklaşık 220 bin kişi hayatını kaybetmişti.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;