Afrika

Sudan, komşusunu ‘düşman’ ilan etti

Güney Sudan’ın büyük petrol yataklarına sahip Hiclic'in kontrolünü ele geçirmesi sonrası, Sudan Meclisi'nden sert bir açıklama geldi.

Haberin Öne Çıkanları

Oy birliğiyle alındı

Çatışmalar sürüyor

'Karar üzücü'

İki ülke arasındaki sınır çevresinde iki haftadır çatışmalar yaşanıyor.
İki ülke arasındaki sınır çevresinde iki haftadır çatışmalar yaşanıyor. [Reuters]

sudan meclisi, aldığı kararla güney sudan hükümetini ‘düşman’ ilan etti. meclis tarafından yapılan açıklamada, güney sudan askerlerinin sınırda yer alan ve büyük petrol yataklarına sahip hiclic şehrinin kontrolünü alması sonrası, söz konusu tasarının oy birliğiyle kabul edildiği belirtildi.

meclis başkanı ahmed ibrahim el tahir, oylamadan sonra yaptığı konuşmada, “güney sudan'ı yöneten splm'yi (sudan halk kurtuluş hareketi) ortadan kaldırıncaya dek savaşı sürdüreceğiz. bunun için tüm kaynaklarımızı kullanacağız” dedi.

2011'de sudan’dan ayrılarak bağımsız olan güney sudan ile sudan arasındaki sınır üzerinde iki haftadır çatışmalar yaşanıyor. güney sudan askerleri çarşamba günü sudan'ın kendisine ait olduğunu iddia ettiği hiclic şehrini ele geçirmişti.

‘karar üzücü’

güney sudan ise sudan meclisi'nin güney sudan hükümetini ‘düşman’ ilan etme kararını ‘üzücü’ olarak nitelendirdi.

enformasyon bakanı barnaba marial benjamin, “sudan meclisi'nin bizim düşman olduğumuzu söylemesi üzücü. biz hiçbir zaman onların düşmanı olmadık, biz onları düşmanımız olarak görmüyoruz” dedi. bakan, güney sudan'ın görüşme talebinde kararlı olduğunu söyledi.

taraflar arasında güney sudan'ın bağımsızlığını ilan etmesinden iki ay önce de tartışmalı abyei bölgesi yüzünden çatışmalar çıkmıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;