Sudan

Sudan lideri Güney Afrika’dan çıkıyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin aradığı Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir için Güney Afrika’da bir mahkeme ülkeden çıkışının engellenmesi yönünde karar verdi. Başkanlık Sözcüsü ise Beşir'in pazartesi günü ülkeden ayrılacağını açıkladı.

Konular: Sudan, Afrika
Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, 1989'da gerçekleştirdiği darbe ile göreve gelmişti. [Fotoğraf: Reuters]

güney afrika’da bir mahkeme, afrika birliği zirvesi için başkent johannesburg’a gelen sudan devlet başkanı ömer beşir’in ülkeden ayrılmasına geçici olarak yasak koydu. uluslararası ceza mahkemesi (ucm) tarafından sudan’da savaş suçları işlediği gerekçesiyle aranan beşir, mahkemeye üye olmasına rağmen kabine tarafından davet edildiği güney afrika’ya gitmişti.

reuters'e konuşan sudan başkanlık sözcüsü muhammed hatem, beşir'in ülkeden pazartesi günü ayrılacağını açıkladı.

pretoria yüksek mahkemesi, yapılan bir başvuru üzerine güney afrika hükümetinin yaptığı davetin ucm’nin arama kararının üstünde olup olmadığına karar verecek. mahkeme, karar çıkana dek afrika birliği zirvesine katılmak için johannesburg’a gelen beşir’in ülkeden çıkışına yönelik geçici bir yasak koymuştu.

ucm, beşir’in mahkemeyi tanıyan güney afrika’ya seyahat edeceğinin ortaya çıkması üzerine, johannesburg hükümetine beşir’i tutuklaması ve kendilerine iade etmesi için çağrı yapmıştı. mahkeme, 2009’dan beri ömer el beşir’in darfur’da insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle yargılanmasını talep ediyor. beşir ise suçlamaları reddediyor.

kaynak: al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;