Afrika

Sudan'da savaş sesleri yükseliyor

Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Hiclic bölgesini Güney Sudan'dan geri alacaklarını belirtip, "Savaş ya Cuba'da, ya da Hartum'da bitecek" dedi.

Haberin Öne Çıkanları

'Böcek' olarak niteledi

Binlerce kişi katıldı

'Savaşta değiliz'

Ömer El Beşir'in konuşması destekçileri tarafından coşkuyla dinlendi. [Reuters]

çarşamba gününden bu yana sınır bölgesi için çatışma halinde olduğu güney sudan’a tehditkar mesajlar gönderen sudan devlet başkanı ömer el beşir, kuzey kordofan eyaletinde düzenlediği mitinginde yine komşu ülkeyi hedef aldı.

‘bir karış ülke toprağının düşmana verilmeyeceğini’ söyleyen el beşir, güney sudan’ın ele geçirdiği petrol bölgesi hiclic’in ne pahasına olursa olsun geri alınacağını söyledi.
 
binlerce kişiye seslenen el beşir “bu savaş ya bizim lehimize cuba’da, ya da onların lehine hartum’da sona erecek” diye konuştu. güney sudan'da iktidarda olan 'sudan halk kurtuluş hareketi'ni 'ezilmesi gereken bir böcek' olaran nitelendiren el beşir, komşu ülke halkını bu iktidardan kurtaracaklarını söyledi.
 
cuba dikkate almıyor
 
güney sudan’daki al jazeera muhabiri peter greste ise cuba yönetiminin el beşir’in açıklamalarını reddettiğini aktardı. 
 
bir basın toplantısı düzenleyen güney sudan enformasyon bakanı barnaba marial benjamin, sudan ile ‘savaş halinde olmadıklarını ve bu ülkeyi 'düşman değil, dost ve komşu bir ülke olarak kabul ettiklerini' belirtti.
 
benjamin, özellikle hiclic'i anımsatarak, güney sudan'ın, halen askıda olan tüm sorunların barışçıl yöntemle çözümünü sağlamaya kararlı olduklarını kaydetti.
 
 sudan yönetimi ise önceki gün, ‘güney sudan'ın istese de istemese de hiclic kentinin işgaline son vereceği’ni bildirmişti. sudan dışişleri bakanlığı kriz merkezi başkanı ömer dahab, işgale son vermek için askeri ve diplomatik eylemler başlatıldığını ifade etmişti.
 
seferberlik hali
 
güney sudan-sudan sınırındaki çatışmalar, yaklaşık iki haftadır kesintisiz sürüyor. güney sudan askerleri, geçen hafta sudan'ın kendisine ait olduğunu iddia ettiği hiclic kentini ele geçirirken, sudan, güney sudan'ı ‘düşman’ ilan etmişti.
 
sınırdaki çatışmalar devam ederken, bölgede yeni bir cephe daha açıldı. güney sudan silahlı kuvvetleri ve onlara bağlı milislerin, sudan'a bağlı güney kordofan eyaletinin sınırdan 70 kilometre içerdeki hiclic petrol bölgesinden sonra abyei ve ealin nil eyaletlerine saldırıda bulundukları bildirildi.
 
yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, seferberlik ilan edilen sudan'da 120 bin gönüllü, ülkenin güney sınırındaki cephelere sevk edilecek. sudan'daki çatışmalarda her iki tarafta çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu, ancak kesin rakamın belli olmadığını ifade yerel kaynaklar, olağanüstü hal ve seferberliğin sudan'ın tamamını kapsadığını açıkladı.
 
perşembe günü hartum sokaklarında cihat sloganları atan gönüllüler, seferberliğe katılmak üzere askerlik şubelerinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
 
sudan silahlı kuvvetleri sözcüsü albay es-savarimi halid, çatışmaların sudan-güney sudan sınırlarından 70 kilometre kuzeyde, sudan sınırları içinde cereyan ettiğini, ölü ve yaralıların başkent hartum'a getirilmeye başlandığını bildirdi. 
 
halid, çatışmalarda ölenlerin ailelerine teslim edildiğini, hartum dışında oturan ailelerin cenazelerinin de memleketlerine götürüldüğünü söyledi.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;