Lübnan

‘Suriye krizi Lübnan’ı tehdit ediyor’

Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, Suriyeli sığınmacıların ülkede kalış sürelerinin uzatılarak askeri bloklar oluşturulmak istendiğini ve bu ‘komplonun’ Lübnan’ın varlığını tehdit ettiğini söyledi.

Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, 25. Arap Ligi Zirvesi'nden önce basın toplantısı düzenledi. [AFP]

25 mart’ta başlayacak 25. arap ligi zirvesi için kuveyt’te bulunan basil, lübnan’da askeri bloklar oluşturma 'komplosu' olduğunu ve bu amacın sığınmacıların çok daha uzun süre lübnan’da kalması sağlanarak gerçekleşebileceğini söyledi. basil, askeri blokların lübnan'ın varlığına ve hatta tüm dünyaya tehdit olduğunu kaydetti.

arap ülkelerine suriyeli sığınmacılar krizinin çözülmesinde yardım etmesi talebini yineleyen basil, “suriyeli sığınmacı akını durdurulmalı, sığınmacılar tüm arap ülkeleri arasında dağıtılmalı. kapsamlı bir siyasi çözümün parçası olarak da evlerine geri dönmeliler” dedi.

arap dünyasından askeri destek talebi

basil ayrıca, ülkesinin komşu ülkedeki iç savaş sebebiyle çok sayıda şiddet eylemine sahne olduğunu ve bu eylemlerle mücadele etmek için lübnan ordusunun kabiliyetinin de artırılması gerektiğini bildirdi.

basil, “lübnan, terörizmin pençesine doğru sürükleniyor. ordunun buna müdahale etmede daha aktif olması hayati derecede önemli. arap dünyasının bu sorunun çözümünde yardımı kendilerinin çıkarınadır. lübnan ordusu, arap dünyası adına terörizmle savaşıyor ve en iyisi onu doğduğu yerde yok etmektir” dedi.

basil, arap birliği zirvesi’nde lübnan ordusuna silah ve mühimmat desteği sağlayacak bir kararın çıkmasını umduğunu da söyledi.

lübnan’ın kuzeyinde bulunan sınır bölgesine yakın trablus’ta, suriye kaynaklı son çatışmalarda en az 29 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 130 kişi de yaralanmıştı.

hizbullah suriye’de esed rejiminin yanında savaşırken, lübnanlı sünniler ise genellikle muhaliflere destek veriyor.

lübnan dışişleri bakanı cibran basil, hükümette hizbullah’ın başını çektiği 8 mart grubundaki sekiz bakandan biri.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;