Suriyeli Mülteciler

Suriyeli sığınmacıların trajedisi

Suriyeli sığınmacı Meryem Kavli’nin Beyrut’taki Birleşmiş Milletler merkezi önünde intihar girişiminde bulunması, evinden olan yaklaşık 2 milyon 600 bin Suriyelinin yaşadığı durumu yeniden gündeme getirdi.

Lübnan'da yaklaşık bir milyon Suriyeli sığınmacı bulunuyor. [Reuters-Arşiv]

meryem kavli iki yıl önce kocası ve dört çocuğuyla birlikte suriye’yi terk etmişti. birleşmiş milletler’in suriyeli sığınmacılara verilen yardımda kesintiye gitmesi üzerine geçtiğimiz hafta beyrut’taki bm merkezi önünde kendini ateşe verdi.

kavli’nin doktoru gabriel sabeh, hastasının vücudunun yüzde 70’inin yandığını ve yaşarsa hastanede aylar süren tedaviye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

kavli’nin eşi, akciğerindeki bir enfeksiyondan dolayı çalışamıyor. dört çocuğundan üçünde de çeşitli sağlık sorunları var. kavli’nin tek güvencesi olan birleşmiş milletler yardımları 2013 ağustos ayında kesildi. kavli’nin hikâyesi geçtiğimiz haftaki intihar girişiminin ardından konu olduğu haberler sayesinde artık birçok kişi tarafından biliniyor.

25 mart’ta dört çocuk annesi suriyeli sığınmacı meryem kavli, beyrut'taki birleşmiş milletler binası önünde kendini ateşe verdi.

50 yaşındaki suriyeli sığınmacı kadın, "üç gündür buradayım. gıda paketi alamadım. dört çocuğum var" diye bağırarak, elinde bulunan şişedeki benzini üzerine döküp ateşe vermişti. 

reuters haber ajansına konuşan kavli, “gerçekten çok açtık ama onlar benim bedenimi yakmadan önce kalbimi yaktılar. kalbimi içten yaktılar” dedi.

'bm'nin fonu yetersiz'

kavli'nin kendini ateşe vermesinin ardından lübnan’daki bm merkezindeki yetkililer iç savaştan kaçan suriyelilere yeterince fon ayrılmaması eleştirisinde bulundu.

birleşmiş milletler mülteciler yüksek komiserliği’nin (bmmyk) lübnan temsilcisi ninette kelley, şu anda lübnan’da bir milyona yakın mülteci olduğunu, ellerindeki parasal kaynakla birçok şey yapabilme şansları olsa da bu kaynağın yeterli olmadığını söyledi.

kelley, kavli’nin durumu için ‘umutsuzluğun çok acı bir yansıması’ değerlendirmesinde bulundu. kavli’nin durumunun bmmyk’ya olan ihtiyacı gösterdiğini ve suriye’deki ‘olağanüstü’ durumun sonuçlarını ve lübnan’a etkilerini hatırlattığını dile getirdi. 

kelley, birleşmiş milletler mülteciler yüksek komiserliği’nin kavli’nin ailesiyle aylardır iletişim halinde olduğunu söyledi. ancak kelley, para yardımının neden kesildiği ve başka kaç ailenin daha bundan etkilenip etkilenmediği konusunda detay vermedi.

kelley, “bm yardım ekibi öncelikli olarak durumu çok kötü halde olanlara yardım ulaştırıyor. düzenli olarak da aileler üzerinde kontrollerini yapıyor” dedi.

lübnan dışişleri bakanı geçen ay yaptığı açıklamada, krizin “lübnan’ın varlığına tehlike oluşturduğunu” söylemiş, lübnan’ın 1990'da biten ve 15 yıl süren iç savaşın yaralarını hâlâ düzeltmeye çalıştığını da dile getirmişti. 

lübnan'ın başkenti beyrut'ta sayıları gittikçe artan suriyeli sığınmacıların bazıları sokaklarda dilencilik yapıyor. resmi olmayan derme çatma çadırlarda kalan suriyelilerin sayısı her geçen gün artıyor. 

lübnan en fazla sığınmacıya sahip ülke olsa da yüz binlerce sığınmacı ayrıca türkiye, ürdün, irak ve mısır'da da kalıyor. 

birleşmiş milletler'in sığınmacılara yardım amacıyla öngördüğü bir milyon 700 bin dolarlık fonun şimdiye kadar sadece yüxde 14'ü karşılanabildi.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;