Türk dış politikası

'Suudi Arabistan'la işbirliğinde yeni unsur yok'

Dışişleri Bakanlık Sözcüsü Tanju Bilgiç, Suudi Arabistan ve Türkiye arasında Suriyeli muhaliflere destek konusundaki işbirliğinde yeni bir unsur olmadığını söyledi. Eğit-donat programının Türkiye'de önümüzdeki günlerde başlayacağı bilgisini verdi.

Dışişleri Bakanlık Sözcüsü Bilgiç bilgilendirme toplantısında soruları yanıtladı. [AA]

dışişleri bakanlığı sözcüsü tanju bilgiç, bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. türkiye ve suudi arabistan’ın suriye’deki muhaliflere destek olmak amacıyla yeni bir işbirliği yaptığı iddialarına “suudi arabistan ile uzun süredir yaptığımız işbirliği sürüyor. yeni bir unsurun olmadığını söyleyebilirim” dedi ve ekledi: 

“bizim suriye konusundaki görüşlerimiz başından beri belli, bunda bir değişiklik yok. biz suriye’de rejimin gitmesi gerektiğini düşünüyoruz. daeş’in buradaki varlığının rejim tarafından kullanıldığını da biliyoruz. rejim kendini bir şekilde meşrulaştırmaya çalışıyor bunun da farkındayız. bunun yanında rejim hâlâ insanları katletmeye devam ediyor. bizim suudi arabistan’la suriye konusunda görüşlerimiz zaten örtüşüyor. türkiye, sadece suudi arabistan ile değil abd, ingiltere ve diğer müttefikleriyle de işbirliği yapıyor, yapmaya da devam ediyor. suudi arabistan’a ilişkin olarak söylenen bu şeyler çok yeni değil. zaten geçmiş yıllara giden bir işbirliğimiz ve politikamızda bir örtüşme var. bunun içinde yeni bir unsurun olmadığını söyleyebilirim.

“ayrıca bu ilginç haberde türkiye’nin el nusra’yı desteklediğine dair bazı iddialarda da bulunuluyor. el nusra türkiye için bir terör örgütü.”

bilgiç, chp’li gürsel tekin’in 'türkiye'nin kısa süre içinde suriye’ye kara operasyonu düzenleyeceği' iddiaları için ise “iddiaların üzerinden iki gün geçti, türk ordusu suriye’ye girmedi. benim fazlaca yorum yapmama gerek yok, iddiaların doğru olmadığı ortada” açıklaması yaptı.

‘eğit-donat önümüzdeki günlerde başlayacak’

bilgiç, daha önce 9 mayıs’ta başlayacağı açıklanan eğit-donat programıyla ilgili olarak da “hazırlıklar planlandığı şekilde devam ediyor” açıklaması yaptı:

“asıl hedefimiz gerçek bir siyasi dönüşümün sağlanması ve aşırılıklarla mücadele edilmesi için suriye muhalefetinin güçlendirilmesi. temel olarak da suriye muhalefetine daha fazla kabiliyet sağlamayı hedefliyoruz. 19 şubat günü ankara’da eğit-donat mutabakatı imzalanmıştı. dün bir gazetede eğit-donatın başlamayacağına ilişkin bazı haberler çıktı. bunların temelsiz ve spekülatif haberler olduğunu söyleyebilirim. hazırlıklar, program planlandığı şekilde devam ediyor. önümüzdeki günlerde program başlayacak.”

programın nerede başlayacağı konusunda ‘operasyonel’ olduğu gerekçesiyle detay vermeyen bilgiç, suudi arabistan, katar, ürdün ve türkiye’de bir yılda beş bin muhalifin, türkiye’de yılda bin 500 kişinin eğitileceğini belirtti.

“washington ve ankara arasında eğit-donatla ilgili, özellikle rakamlarla ilgili söylem farkı var, bunu nasıl açıklarsınız?” sorusuna ise bilgiç şu yanıtı verdi:

“planlandığı şekliyle çalışmalar devam ediyor. herhangi bir sorun yok. sayılara ilişkin olarak iki taraf da işbirliği yapıyor ve üzerinde müzakere ediliyor. bu iki farklı rakamlar bir sıkıntı olduğunu göstermez. önümüzdeki günlerde göreceksiniz siz de.”

‘rus büyükelçi dışişleri bakanlığı’na çağırıldı’

1915 olaylarının 100. yıldönümünde parlamentolarında ‘soykırım’ iddiası kullanıldığı gerekçesiyle türkiye’nin lüksemburg, vatikan ve avusturya büyükelçileri ankara’ya çağırılmıştı. rusya ve fransa’daki büyükelçilerin neden çağırılmadığı sorusuna bilgiç, “daha önce ‘soykırım’ kelimesini kullanmış olanları çağırmadık” yanıtını verdi. ancak rusya’nın ankara büyükelçisi'nin dışişleri bakanlığı’na çağırıldığı bilgisi verdi.

bilgiç, ankara’ya geri çağırılan büyükelçilerin yakın zamanda geri dönmesinin öngörülmediğini söyledi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;