Kuşatma altında Saraybosna

Tanıklar Mladiç'i anlatıyor

Savaş suçundan yargılanan Sırp komutan Ratko Maldiç'in duruşmasında dinlenen ilk görgü tanığı, saldırıda köylerinin yakılarak yerle bir edildiğini söyledi.

Konular: Avrupa, Balkanlar

Haberin Öne Çıkanları

Soykırımla suçlanıyor

İlk görgü tanığı

Erteleme talep edildi

Mladiç 1990'lı yılların başında yaşanan Bosna Savaşı sırasında soykırım yapmak ve sivilleri öldürmek gibi 11 farklı suç iddiası ile yargılanıyor. [AFP/ICTY]

savaş suçu işlemekten tutuklanan bosnalı sırpların eski komutanı ratko mladiç'in yargılanmasına lahey uluslararası savaş suçları mahkemesi’nde devam edildi.

eski yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde hakim karşısına çıkan mladiç'in duruşmasında, savcıların hazırladığı iddianamede yer alan tanıkların dinlenmesine geçildi.

mahkemede ilk olarak, mladiç'in komuta ettiği birlikler tarafından 1992 yılında gerçekleştirilen ve yaklaşık 200 müslüman ile hırvat'ın öldürüldüğü katliamda babasını ve amcasını kaybeden bosnalı elvedin pasiç dinlendi.

'babam gözlerimin önünde öldürüldü'

sırp askerlerinin grabovica köyünde gerçekleştirdikleri katliam sırasında 14 yaşında olan ve olaydan sağ kurtulan görgü tanığı pasiç, saldırı sırasında başından geçenleri anlattı.

savaştan önceki zamanların çok güzle olduğunu dile getiren pasiç, “basketbol ve futbol oynardık. her şeyi beraber yapardık. müslümanlar, hırvatlar ve sırplar hep birlikte çok güzel zamanlarımız oldu. birbirimize saygı gösterirdik” dedi. 

zaman zaman duygulu anlar yaşayan ve gözyaşlarına hakim olamayan 34 yaşındaki pasiç, babasının nasıl gözlerinin önünde öldürüldüğünü ve annesiyle arasında geçen duygulu konuşmayı aktardı. pasiç, saldırıda yakılan köylerinin yerle bir edildiğini belirtti. mahkeme başkanı, pasiç'in duygulanması üzerine bir süre duruşmaya ara verdi.

savunma avukatları, mahkeme için yeterli hazırlığı yapabilmek gerekçesiyle lahey uluslararası savaş suçları mahkemesindeki duruşmaların altı ay ertelenmesini talep etti. mahkeme talebin salı günü değerlendirileceğini belirtti.

'etnik temizlik' ile suçlanıyor

16 yıl aradan sonra geçen sene mayıs ayında tutuklanarak lahey'e getirilen mladiç, 1990'lı yılların başında yaşanan bosna savaşı sırasında sivillere karşı suç işlemek, srebrenitsa'da soykırım yapmak ve binlerce masum sivili öldürtmek gibi 11 ayrı suçtan yargılanıyor.

savcıların hazırladığı iddianamede, binlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan mladiç'in, bölgede etnik temizlik yaptığı belirtilmişti.

bosna hersek’in kuzeydoğusunda bulunan srebrenitsa’da 1995 yılında yaşanan katliamda aralarında çocuklarında bulunduğu yaklaşık 8 bin müslüman erkek, mladiç konutası altındaki sırp birlikleri tarafından öldürülmüştü.

saraybosna’da 44 ay süren kuşatma sırasında düzenlenen saldırılarda ise 10 binden fazla insan hayatını kaybetmişti.

video kayıtları aleyhinde

fotoğraf ve video görüntüleriyle iddialarını destekleyen savcılar, ayrıca mladiç'in savaş suçu işlediğini ve bu süreçte cinsel şiddetin yaşandığını da kaydetmişti.

hakkındaki suçlamaları, 'ülkemi ve milletimi korudum' diyerek reddeden mladiç'in, mayıs ayında görülen duruşması, davaya ilişkin kanıtların savunma avukatlarına sunulmasında yaşanan hatalardan dolayı ertelenmişti.

yıldönümünde toprağa verilecekler

öte yandan duruşmanın devam ettiği saatlerde binlerce kişi, 520 srebrenitsa kurbanına saygı duruşu için saraybosna sokaklarındaydı.

katliamda hayatını kaybedenlerin naaşları, tabutlar içerisinde, kamyonlarla potokari’deki mezarlığa taşındı. naaşlar, çarşamba günü srebrenitsa’nın 17’inci yıldönümünde toprağa verilecek. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;